Nincs is kellemetlenebb annál, amikor már épp belevetnénk magunkat a munka sűrűjébe, de még nincs kikeverve az anyag. Kézzel is el lehet boldogulni egy kisebb adag kikeverésével, de azért ez a módszer korántsem olyan hatékony, mint a habarcskeverő használata. A szakemberek kivétel nélkül használják a különféle építési és felújítási munkák során, hiszen jelentősen felgyorsítja a folyamatokat, nem beszélve arról, hogy a segítségével időt és energiát takaríthatnak meg.

Egy habarcskeverő otthon is hasznos lehet

Ilyenkor szokott felmerülni a kérdés, hogy egy átlagos háztartás esetében érdemes-e beszerezni egy ilyen szerszámot, vagy az ütvefúró teljesítménye is elegendő lesz? Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ kapjunk, kicsit tüzetesebben körbe kell járni a témát, mert ha ész nélkül belecsapunk a lecsóba, azaz a habarcsba, akár tönkre is tehetjük az ütvefúrót, mivel ez alapvetően nem erre lett tervezve. A hígabb anyagok kikeverésével (festék, tapétaragasztó) a fúrók is könnyedén megbirkóznak, viszont minél sűrűbb az adott matéria, annál jobban erőltetjük a motort, ami könnyen leéghet. A habarcskeverő esetében más a motor felépítése, nagyobb erő kifejtésére képes és a sűrűbb anyagok sem jelentenek akadályt (csemperagasztó, vakolat, beton). Ha sikerült kiválasztani a megfelelő habarcskeverő gépet, akkor már csak az ideális keverőlapátot kell beszerezni az kikeverendő anyaghoz.

Habarcskeverő lapátok széles kínálata

Elsősorban a keverőlapát befogatására kell összpontosítani, mert ha ez nem stimmel, akkor nem tudjuk csatlakoztatni az ütvefúróhoz vagy a keverőgéphez. Szerencsére nincs nehéz dolgunk, mivel alapvetően, három jól megkülönböztethető befogás közül válogathatunk. Az egyik a kerek, a másik a hatszögű és végül a speciális M14-es, amely kifejezetten a habarcskeverő gépekhez lett tervezve. Az első kettő fúrógépbe fogatható be.

A következő szempont a habarcskeverő lapát kialakítása. Ez határozza meg, hogy milyen anyaghoz ajánlott használni. Mert nem mindegy, hogy híg festéket szeretnénk keverni vagy sűrű csemperagasztót. A lapát kialakítása az anyag áramlását befolyásolja. A lefelé mozgó változat a híg anyagokhoz ajánlott, míg a felfelé mozgó a sűrűbb anyagok keverése során használatos. Oldalra mozgó változatot is választhatunk, amely minimalizálja a kicsapódás mértékét keverés közben.

Ha nem a megfelelő habarcskeverőt választjuk az adott anyaghoz, az adott esetben el is görbülhet, csavarodhat vagy törhet. Természetesen ebben lényeges szerepet játszik az anyaghasználat is. Érdemes a minőségi lapátok közül válogatni, amelyek hosszabb élettartammal rendelkeznek.

Ez a cikk támogatott tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent a Magyarország TOP10 legolvasottabb hírportálja között szereplő Kékvillogó.hu oldalon, akkor kattintson ide!