A terhes nők előnyt élveznek, de a koronavírusos betegek nem aszerint a pontrendszer szerint, amelyet a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiuma állított össze arra az esetre, amikor az orvosnak kellene döntenie, hogy ki kapjon intenzív ellátást.

Etikai ajánlás

A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiuma egy etikai ajánlást készített arra az esetre, ha több lesz a sürgősségi osztályokon a súlyos állapotú beteg, mint a meglévő kapacitás, és el kellene dönteni azt, hogy kinek van nagyobb esélye a túlélésre. A legfontosabb szempont továbbra is az, hogy minél több életet kell megmenteni. A döntést egy pontrendszert segítené, amely alapján azt osztályozzák, hogy két beteg között milyen különbség van.

Nem számít az életkor

Ebben a pontrendszerben a beteg életkilátásait (például a máj- és a vesefunkcióját) helyezik előtérbe. A túlélési esélyek figyelembe vételekor nem számít az életkor, hiszen az önmagában nem alkalmazható kritériumként – mert abban az esetben az idősek lennének ‘hátrányban’, ami az életkor szerinti diszkrimináció lenne. Az idősebbeknek viszont rosszabbak a túlélési esélyei a koronavírus esetében.

A terhes nők előnyt élveznek

Akiket azonban előre kell sorolni, azok az állapotos nők, hiszen az ő esetükben már két személyt lehet megmenteni. A döntésnél nem lehet szempont az érkezési sorrend.

Nem élveznek előnyt a koronavírusosok

Azonos elvek alapján kell dönteni a koronavírusos és a nem koronavírusos betegek között. Ez azt jelenti, hogy senki sem élvezhet előnyt akkor, ha éppen elkapta a vírust.

Származása, vallása alapján dönteni törvénysértő

A betegek bármilyen más, nem egészségügyi tulajdonságai alapján, ide tartozhat a nem, vallás, IQ, rassz, nemzetiség, dönteni etikátlan és törvénysértő – írja a Blikk.

Bűncselekmény a hálapénz

De az is bűncselekményt követ el, aki például hálapénzt fogad el vagy éppen a beteg szociális kapcsolatai alapján sorol elő valakit.

Társadalmi rang

A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégium elnöke, Hegedűs Zsolt szerint „Ha beesik egy miniszter vagy egy tudós és egy börtönből egy sorozatgyilkos, akkor is csak a túlélési esély számít.”

Sorsolás dönthet

Ha mindent figyelembe véve két beteg azonos pontszámot érne el, akkor sorsolással kell dönteni köztük. A frontvonalban dolgozókra háruló nyomást szeretnék enyhíteni, valamint próbáltak olyan alapelveket lefektetni, amik segítik őket a súlyos erkölcsi döntések esetében.

A végső döntést nem a kezelőorvos hozza meg

A végső döntést nem is ők hozzák meg, hanem az úgynevezett triázs teamek és azok vezetői. A triázs teamek és az élvonalban dolgozók szétválasztása azért nagyon lényeges, mert a betegekkel személyi kapcsolatban lévő orvosok nem biztos, hogy jó döntést tudnának hozni.

Fel kell készülni az ajánlás alkalmazására

 „Van, ahol már csordultig tele van a sürgősségi osztály. Ahol, ha felszabadul egy intenzív ágy, azonnal jön rá az újabb beteg, márpedig ennek az ajánlásnak az alkalmazására fel kell készülni fejben, lélekben, szervezettségben” – mondta a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégium.

A vakcina beadása is etikai elvek szerint működhet

Nagyon valószínű, hogy a vakcinához is etikai elvekre lehet szükség. A védőoltásra már nem kell sokat várni, azt viszont ki kell emelni, hogy Magyarországon szinte biztos, hogy nem lesz 10 millió ampulla. Így ebben az esetben is szükség lehet rangsorolásra, hogy kik kapják meg először és kik csak a későbbiekben. Majd az elnök kihangsúlyozta, hogy mindenkinek nagyon be kell tartania az előírásokat, hiszen akkor 2-3 héten belül el kezdhet laposodni a járványgörbe.

Kiemelt kép: illusztráció