A Dózsa György úti baleset miatt jogerősen elítélt férfit ezúttal egy veszteségi ügy miatt hallgatta meg a bíróság hétfőn. A vád szerint M. Richárd pénzért akarta visszaszerezni a jogosítványát.

Vesztegetési ügy

Ahogyan korábban a Kékvillogó megírta: Kötelesség megszegésére és hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés, közokirat-hamisítás és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség M. Richárd és két társa ellen. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

2016-ban vonták be a jogosítványát

A Dózsa György úti baleset vádlottjának 2016 áprilisában ideiglenesen bevonták a vezetői engedélyét, és utánképzést írtak elő a számára, mert a közlekedési pontjai elérték a 18 pontos értékhatárt. A vezetői engedély visszaadásának feltétele egy hatórás előadáson való részvétel, feladatsor és a forgalmi vizsga sikeres teljesítése volt.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A könnyebb utat választotta

M. Richárd azonban az ügyészség szerint ezen az előadáson nem kívánt részt venni, hanem – egy közvetítőn keresztül – megkereste a harmadrendű vádlottat, K. Bálint Zsoltot, akiről úgy tudta, „hamis vezetői gyakorlatot igazoló dokumentumot” tud készíteni. A vádirat szerint ezen a találkozón M. Richárd azt mondta, hogy bármekkora összeget hajlandó fizetni azért, hogy a vezetői engedélyét soron kívül, és vizsga nélkül visszaszerezhesse.

Nyolc általános a legmagasabb iskolai végzettsége

A hétfői tárgyaláson M. Richárdot hallgatták ki elsőként, ahol elmondta, hogy nyolc általános a legmagasabb iskolai végzettsége, és korábban vendéglátósként dolgozott nettó 200 ezer forintos fizetésért. A bíró kérdésére beszélt arról, hogy jelenleg a szombathelyi fegyházban tölti szabadságvesztését, és semmilyen vagyontárgya, gépkocsija nincs.

Fél évre bevonták a jogsiját

„2016-ig kell visszamenni, hogy képet kapjunk a dologról. Fél évre bevonták a jogsimat, mert összegyűltek a pontjaim, nem kötöttem be a biztonsági övem és ilyen halálos dolgok miatt. Jelentkeztem a Mozaik utcába” – kezdte vallomását M. Richárd.

Így ismerte meg a harmadrendű vádlottat

Ezután azzal folytatta az elsőrendű vádlott, hogy szerette volna mielőbb letenni a vizsgát és ezért kereste fel K. Bálintot, hátha ő ismer valakit a Mozaik utcában. Azt elismerte, hogy a férfi valóban segített neki abban, hogy ne kelljen elmennie az utánképzésre, csak a vizsgára. Állítása szerint többször is bementek vele a Mozaik utcába – ahol a férfi nagyon otthonosan járt-kelt – és be is fizette azokat az összegeket, amelyeket be kellett fizetni.

Tagadta a megvesztegetést

„Ha én a fejem tetejére állnék, és a Jóistent vesztegetném meg, akkor sem vezethettem volna, mert el voltam tiltva” – magyarázta M. Richárd. A férfi a másik vádponttal kapcsolatban azt mondta, hogy nem lett volna értelme mást beküldeni vizsgázni maga helyett, hiszen ő is teljesíteni tudta volna, ráadásul a kérdéses időpontban házi őrizetben volt, annyira pedig nem buta, hogy akkor küldjön el vizsgázni valakit maga helyett, amikor házi őrizetben van.

Csak meg akarta gyorsítani a folyamatot

Azt elképzelhetőnek tartja, hogy K. Bálint elment helyette vizsgázni, de ő nem kérte erre. Állítása szerint az általa adott pénzek nem a jogtalan ügyintézésre irányultak, hanem csak arra, hogy segítsenek meggyorsítani a bürokratikus folyamatokat. Azt pedig tagadta, hogy 300 ezer forintot adott volna a másik férfinak bármikor is.

A másodrendű vádlott vallomása

A tárgyaláson ismertették a másodrendű vádlott, Sz. Márton Krisztián vallomását is. Ő elismerte hogy ismeri K. Bálintot és korábban néhány alkalommal anyagilag kisegítette őt, de állítása szerint utóbb megszakította vele a kapcsolatot, M. Richárdot pedig egyáltalán nem ismeri, mindössze kétszer látta eddig, 15 évvel ezelőtt egy szórakozóhelyen, egyszer pedig a tévében.

1 milliót kaphatott a harmadrendű vádlott

Sz. Márton Krisztián szerint K. Bálint egymillió forint körüli összeget kaphatott M. Richárdtól az ügyben vállalt szerepéért. Erre úgy reagált M. Richárd, hogy K. Bálint az életében nem látott még egymillió forintot, és egyébként is csak hitegette őt és össze-vissza hazudott neki a jogosítvánnyal kapcsolatban.

Be fogja ismerni a bűnösségét

K. Bálint ügyvédje azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a 24.hu-nak, hogy ügyfele be fogja ismerni a bűnösségét, és el fogja fogadni az ügyészség által kért két év felfüggesztett szabadságvesztést. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: M. Richárd – Forrás: BPK