Gumiunikornison elsodródott gyerekek is bajba kerültek a hét első napján a magyar tengeren. Idén még nem voltak annyian veszélyben a Balatonon egy nap alatt, mint hétfőn, amikor a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 9 esetben 32 embert mentettek ki a tóból.

32 embert mentettek ki hétfőn

Kilenc esetben összesen 32 embert mentettek ki a tóból a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai hétfőn. A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint gumiunikornison elsodródott gyerekeket, felborult kenusokat, műszaki hibás kishajó utasait, kimerült SUP-osokat és vízibicikliseket hoztak ki a vízirendőrök a tóból. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nehéz helyzetbe kerültek

A legutóbbi hétvége is komoly munkát adott a balatoni vízirendőröknek. A somogyi rendőr-főkapitányság beszámolója szerint péntektől vasárnapig 11 esetben 21 embert kellett kimenteni a vízből. Többször kerültek strandolók olyan helyzetbe, amelyből segítség nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Viharos volt a szél

Az időnként viharos szélben elsodródott kiteszörfösöket, SUP-osokat, veszteglő csónakok mellett homokpadra futott vitorlás, felborult katamarán utasait mentették ki szorult helyzetükből az egyenruhások.

Be kell tartani a szabályokat

A rendőr-főkapitányság felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban tapasztalható változékony, viharos időjárásnál különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, a gyermekekre, hiszen nagyon gyorsan kialakulhat veszélyhelyzet.

Segítettek a Balaton-átúszáson is

Az MTI azt írja, hogy a vasárnapi Balaton-átúszáson, amelyen több mint tízezren vettek részt, az enyhe szél és hullámzás miatt sokan adták fel a versenyt, a balatoni vízirendőrök a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával 217 embernek segítettek abban, hogy biztonságban el tudják hagyni az úszófolyosót a szakszolgálat tájékoztatása szerint.

Elkerülhetők a tragédiák

Megemlítették azt is, hogy július 25-ét az ENSZ Közgyűlése két évvel ezelőtt a vízbefulladás megelőzésének napjává nyilvánította. A vízbe fulladás az egyik vezető halálok a 1-24 éves korosztálynál – írták közleményükben, hangsúlyozva, a tragédiák odafigyeléssel elkerülhetők.

Eltűnt egy 14 éves budapesti lány

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról a közelmúltban, hogy bejelentés érkezett 2023. július 9-én hajnalban a balatonudvari strandról egy 14 éves budapesti lány eltűnéséről. A fiatal korábban egy ott megtartott rendezvényen szórakozott. A ruháit megtalálták a földön, neki viszont nyoma veszett. 

 Észrevették a Balatonban

A rendőrség civil állampolgárokkal közösen kezdte meg az eltűnt személy felkutatását. Az adatgyűjtés során felmerült, hogy a lány a vízben tartózkodik. Később egy emberi fejet észleltek a tóban, így a rendőrök egy, a parton talált csónakkal eredtek a gyermek nyomába, míg a civil személyek úszva és szörfdeszkával igyekeztek segíteni a vízben felbukkanó fiatalnak.

Felkapaszkodott a szörfdeszkára

A lány végül felkapaszkodott a szörfdeszkára, amivel megkezdték a partra szállítását. Időközben a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának mentőhajója is a helyszínre érkezett, és a partra vitte a gyermeket, ahol átadták az Országos Mentőszolgálat munkatársainak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció