Újabb felvétel látható a Vértesszőlősnél egy fán fennakadt siklóernyősnek a mentéséről, aki a segítségére érkező honvédségi helikopter keltette 100km/h-ás szél következményeként a földre zuhant.

vasárnapi vértesszőlősi siklóernyős balesetről osztott meg egy újabb videót a súlyos sérüléseket szenvedett sportoló társa. Ez alapján végképp érthetetlen, hogy miért egy brutális szelet kavaró honvédségi MI-8-assal próbálták meg lehoznia a fán rekedt, de ekkor még teljesen egészséges siklóernyőst – írja a 444.hu.

A helikopter által keltett szél fűszálként hajlította a több tízméteres fákat, de azt még jobban megtépte, amin a siklóernyős ült 20 méteres magasságban, mert a lombok között ott volt az ernyője is, amibe belekapott a viharos erejű rotorszél. A fa nem is bírta tovább, és kettétört, a férfi pedig lezuhant, és életveszélyes sérüléseket szenvedett. A döbbenetes videót alább lehet elindítani.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ahogy azt korábban megírtuk a fiatal sportoló ernyője 200 méter magasan megcsuklott, ezért mentőernyőt kellett nyitnia, és közben a fák közé érkezett. Rögzítette a beülőjét és lemászott egy Y ágba, kb 15-20 méter magasan, annál lejjebb viszont nem tudott menni – írja a sporttársa.

„Miután leszálltam, beszéltem vele telefonon, minden rendben van, stabil helyen van” – írja a férfi. A kiérkező rendőrökkel együtt is felhívták a férfit, aki a járőröknek is megerősítette, hogy rendben van, s képzett alpinistaként kérte, hogy juttassanak fel neki beülőt és kötelet, lemászik egyedül. Erre azonban nem volt lehetőség, a helyszínre végül egy MI-8 típusú katonai helikopter jött segíteni. A beszámoló szerint az őrület ezután kezdődött

„A MI-8as elkezdett bejönni a terület fölé, s olyan 100 km/órás szelet csinált, lent elsöpört mindent. A fa, amibe a barátom kapaszkodott, kb 5-10 méteres kilengéssel hánykolódott a szélben. Nem sikerült a behelyezkedés, elmentek” –állítja a férfi. Ezután a helikopter ismét visszatért a bajba jutott férfi fölé, s egy kötelet lógattak le neki.

„Éktelen recsegést hallottunk, a fa, amin ült nem bírta, hogy a rajta lévő 25 négyzetméteres ernyő és 15 négyzetméteres mentőernyő tépi vitorlaként és félbetört. Pont abban a magasságban, ahol a barátom ült és próbált kapaszkodni. Odarohantunk, tiszta vér volt, eszméletlenül feküdt. Másfél-két órán keresztül küzdöttek ott az életéért, mire olyan állapotba hozták, hogy szállítható legyen” –írja a férfi.

A honvédség is megszólalt

A Magyar Honvédség egy közleményt adott ki, amelyben azt írták, a pápai bázisról érkező katonák nem tudtak menteni, a katasztrófavédőkkel és a kutató-mentőkkel közösen segítettek a bajba jutott siklóernyősön.

Kiemelt kép: részlet a videóból