Egy bajba került tízfős magyar túrázócsoportot hoztak le a Karavankák-hegyláncról az Alpokban osztrák rendőrök és hegyi mentők csütörtökre virradóra. A három család tagjaiból álló csapat a Karavankák legmagasabb hegyére, az osztrák–szlovén határon emelkedő, 2236 méteres Hochstuhl-csúcsra indult el egy kiépített mászóútvonalon, azonban még jóval a sötétedés után sem tértek vissza a hegyről.

Nem tértek vissza a hegyről

Az osztrák rendőrség szerint a három család tagjaiból – három felnőttből és hét gyermekből, illetve fiatalkorúból – álló csoport a Karavankák legmagasabb hegyére, az osztrák–szlovén határon emelkedő, 2236 méteres Hochstuhl-csúcsra indult el egy kiépített mászóútvonalon. A hatóságokat a csoport egy magyar barátja, egy 49 éves férfi értesítette este fél 11-kor, majd negyedórával később ismét arról, hogy a túrázók még mindig nem tértek vissza a hegyről. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rendőrök mentek értük

 A riasztás nyomán két, jó helyismerettel rendelkező rendőr mászott fel értük a hegyre, ahol az 1840 méter magas Bielschitza-nyereg térségében észlelték is a már lefelé tartó útvonalon kimerült csoport lámpáit.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Végsőkig elcsigázott túrázók

A végsőkig elcsigázott hegymászók végül a rendőrök segítségével, sértetlenül eljutottak a legközelebbi menedékházhoz, ahonnan hegyi mentők hozták le őket a völgybe.

Alábecsülték a hegyet

A karintiai rendőrség közleménye szerint a csoport vélhetően alábecsülte a hegyi túra nehézségeit és időigényét. A csoport legfiatalabb tagja hétéves volt – írta az MTI.

A leghosszabb hegylánc

A Karavankák az Alpok hegyvonulata Ausztria és Szlovénia határán, 120 kilométeres hosszával a leghosszabb hegylánc Európában. A Hochstuhl – szlovénül Veliki Stol – a népszerűbb hegyek közé tartozik Szlovéniában, amelyet fiatalok és idősebbek egyaránt megmásznak a késő nyári időszakban. A déli, szlovén oldalról könnyen megmászható, viszont az északi, osztrák oldalról nagyon nehéz útnak számít.

Nem tudott lejönni

A BudaPestkörnyéke.hu írt róla májusban, hogy bajba jutott kirándulón segítettek a váci hivatásos, valamint a nagymarosi önkéntes tűzoltók a Nagymaroshoz tartozó Julianus kilátónál. A túrázó megcsúszott és bokasérülést szenvedett, ezért nem tudott lejönni a kilátótól. 

Terepjáróval mentek érte

A nagymarosi önkéntes tűzoltók terepjáróval mentek fel a kilátóig és hozták le onnan a sérült túrázót a Köves-mezőig – derül ki a Katasztrófavédelem közleményéből.

Felhozták a mélyből

Ugyancsak a BudaPestkörnyéke.hu vasárnap adott hírt arról, hogy lezuhant egy túrázó a Pes-kő-barlangnál Vértestolna közelében. A tűzoltók kötélpályát építették ki, hogy a 15 éves fiút felhozzák a mélyből. 

Önkéntes tűzoltók segítettek

A bajba jutott fiatalnak a tatabányai hivatásos, valamint a vértestolnai, a tardosi és a tarjáni önkéntes tűzoltók segítettek, miután felhozták, hordágyon vitték az útra, ahol átadták a mentőknek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció