Állatkínzás miatt indítottak eljárást a Baranya megyei rendőrök, miután egy rendőrnő három kiképzett, méregdrága kutyája elpusztult az udvari határátkelőhelyen. Kezdetben több hírportál is arról adott hírt, miszerint a hatmillió forint értékű kutyákat megmérgezték, azonban most a rendőrség azt állítja, nem mérgezés okozta az állatok halálát.

Három rendőrkutya pusztult el

Mint korábban megírtuk, szolgálat közben elpusztult három kiképzett, méregdrága rendőrkutyája a Pécsi Rendőrkapitányságnak. A 6 millió forint értékű kutyák a gazdájuk, Sz. Erika zászlós autójában voltak, amikor elpusztultak, és az első hírek arról szóltak, a kutyákat megmérgezték, most viszont kiderült, valami más volt a kutyák halála hátterében. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Udvaron mérgezték meg őket

Vizsgálni kezdték az ügyet

A rejtélyes ügyben vizsgálatot rendelt el a rendőrség, újabb és újabb igazságügyi szakértőket hívtak, hogy kiderítsék, mibe halt bele a három rendőrkutya, Émon, Locky és Cinkos. A Blikk próbálta keresni a kapitányságot, hogy kiderítsék, milyen mérgezés okozta Sz. Erika kutyáinak a halálát, azonban az egyenruhások nem akartak válaszolni a megkeresésükre. Most viszont magához ragadta a szót a rendőrség és közölték, nem is mérgezés okozta a kutyák halálát.

Fulladás miatt pusztultak el

Kiderült, az állatok kapcsán kirendelt igazságügyi állategészségügyi szakértő szerint nem mérgezés okozta a rendőrkutyák halálát, hanem hőguta által bekövetkezett fulladás miatt pusztultak el a milliós értékű rendőrkutyák.

Két szakértői vélemény is ezt mondja

A rendőrök minden kételyt el akartak oszlatni, ezért a nyomozás során két különböző toxikológiai szakértői véleményt is kiállítottak, és mindkettő azt állapította meg, hogy a kutyák halálát nem mérgezés okozta. A rendőrkutyák a kirendelt igazságügyi állategészségügyi szakértő szerint hőguta által bekövetkezett fulladás miatt pusztultak el.

Nem volt ott a kutyáival

A milliós értékű kutyák halála kapcsán azonban még mindig sok a kérdőjel, hiszen a szeptember 4-én az udvari határállomáson szolgálatot teljesítő kutyák mellől a gazdájukat, Sz. Erikát megkérték, hogy az állataitól messzebb hajtson végre valamilyen másmilyen feladatot. Ez idő alatt a kutyák egyedül voltak.

Órákig nem nézett rá a kutyákra

A parancsra állítólag azért volt szükség, mert a határátkelő kilépő oldalán feltorlódtak a tehergépkocsik, és kevés volt az ember. Mivel Erikát is máshova vezényelték, a nő a nyitott csomagtartóban hagyta a három rendőrkutyáját, akik órákig voltak el úgy, hogy nem nézett rájuk senki.

Semmi esélyük sem volt

“Amikor a gazdájuk a kutyákért indult, már egyikük sem élt. Valaki megmérgezte őket. A tettes biztosra ment, mert még a csomagtér ajtaját is rájuk zárta” – mondta korábban a lapnak egy informátor, de mint kiderült, félig tévesen, hiszen a rendőrség friss közleménye szerint a kutyák halálát fulladás okozta, nem pedig mérgezés. De az informátor szavai kapcsán nagy kérdés, hogy miért és hogyan zárult be a csomagtartó ajtaja?

Majdnem kirúgták

Bár Sz. Erika parancsot teljesített, amikor elküldték a kutyái mellől, az állatait mégis magára hagyta. A lap szerint ezért a kutyagazdi nagy bajba is került, a zászlóst kis híján kirúgták a rendőrségről.

Nem született jó döntés

A lap rendőrségi informátora úgy gondolja, nem a legjobb döntés született meg a helyszínen, amikor Erikát átvezényelték a kutyái mellől egy másik helyre, Sz. Erika és a kutyák feladata ugyanis a kábítószer-keresés volt. Egyébként az alatt az idő alatt, amíg a kutyák órákig a csomagtartónál voltak, a drogkereskedők a legnagyobb nyugalommal slisszolhattak át a határon.

Már az ügyészségnél jár az ügy

A rendőrök a keletkezett iratokat a további eljárás lefolytatása céljából megküldték a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészségnek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Rendőrkutya-illusztráció – Forrás: Police.hu