Állatkínzás miatt indítottak eljárást a Baranya megyei rendőrök, miután Udvaron egy rendőrnő három kutyáját feltehetően valaki megmérgezte. A hatmillió forint értékű állatok a gazdájuk autójában készültek a bevetésre, azonban megmérgezték őket, az ügy részleteiről hallgat a rendőrség.

Mérgezés okozta a halálukat

Szolgálat közben elpusztult három kiképzett, méregdrága rendőrkutyája a Pécsi Rendőrkapitányságnak. A 6 millió forint értékű kutyák a gazdájuk, Sz. Erika zászlós autójában voltak, amikor mérgezés miatt elpusztultak – írja a Blikk. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Udvaron mérgezték meg őket

Vizsgálják az ügyet

A rendőrség újabb és újabb igazságügyi szakértőkkel vizsgálja, hogy a szerencsétlen állatokat milyen szerrel mérgezték meg, azonban a lap hiába kereste a kapitányságot, nem adtak ennél pontosabb részleteket a nyomozásról.

Émon, Locky és Cinkos

Ugyan a rendőrség hallgat az üggyel kapcsolatban, a lapnak mégis sikerült kiderítette, hogy Émon, Locky és Cinkos szeptember 4-én épp egy udvari határállomáson teljesítettek szolgálatot. Az ominózus napon megkérték a kutyák gazdáját, Sz. Erikát, hogy az állataitól messzebb hajtson végre egy másmilyen feladatot.

Órákig nem volt kutyáival

A parancsra állítólag azért volt szükség, mert a határátkelő kilépő oldalán feltorlódtak a tehergépkocsik, és kevés volt az ember. Mivel Erikát is máshova vezényelték, a nő a nyitott csomagtartóban hagyta a három rendőrkutyáját, akik órákig voltak el úgy, hogy nem nézett rájuk.

Nem adtak esélyt a kutyáknak

“Amikor a gazdájuk a kutyákért indult, már egyikük sem élt. Valaki megmérgezte őket. A tettes biztosra ment, mert még a csomagtér ajtaját is rájuk zárta” – mondta a lapnak egy informátor.

Majdnem kirúgták

Bár igaz, hogy Sz. Erika csak parancsot teljesített, a kutyáit mégis védtelenül hátra hagyta, a lap információi szerint ezért nagy bajba került az eset után, a zászlóst kis híján kirúgták a rendőrségről.

Nem biztos, hogy jó döntés született

A lap rendőrségi informátora úgy gondolja, nem a legjobb döntés született meg a helyszínen, amikor Erikát elvezényelték a kutyái mellől, Sz. Erika és a kutyák feladata ugyanis a kábítószer-keresés volt. Egyébként az alatt az idő alatt, amíg a kutyák órákig a csomagtartónál voltak, a drogkereskedők a legnagyobb nyugalommal slisszolhattak át a határon.

Sok a megválaszolatlan kérdés

A rendőrök kínos hallgatását tetőzi az is, hogy ezekre a kérdésekre sem akartak válaszolni, csak annyit mondtak, hogy állatkínzás miatt folytatnak eljárást. Továbbá amikor a lap kiment a helyszínre, az újságírók látták, hogy az irodaépület mögötti szolgálati parkolóban ma sincs térfigyelő kamera. Ezenfelül a rendőröknek azóta sincs egyetlen fedett kennelük sem, ahol a rendőrkutyák biztonságban lepihenhetnének.

Ugyanolyan hasznosak, mint egy ember

“Annál aljasabb dolgot nem tudok elképzelni, mint amikor egy kiszolgáltatott állatot megmérgeznek. Nem szeretném, ha ezt az ügyet elmaszatolnák a rendőrök, elvégre a szolgálati kutya ugyanolyan hasznos munkatárs, mint bármelyik egyenruhás” – mondta a lapnak Jovánovits Andrea állatvédő-habilitációs kutyakiképző, aki hozzátette, szerinte egyenesen felháborító, hogy a rendőrség parkolójában ez történt a három szerencsétlen állattal. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Rendőrkutya-illusztráció – Forrás: Police.hu