Az eljárás keretén belül azt szeretnék kideríteni, hogy az érintett cégnek honnan van vakcinája, amelyet egyelőre csak az államok vehetnek, illetve tisztességes-e 5 ezer forintot kérni az előjegyzésért. Ezenfelül a kormányhivatal azt is vizsgálja, hogy a vállalkozás honlapján feltüntetett tájékoztatások teljes körűek és valósak-e.

Eljárás indult

Eljárást indított a fővárosi kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya azzal a magán-egészségügyi szolgáltató ellen, ahol ötezer forintért elő lehet jegyezni a koronavírus elleni oltásra – írja a HVG a Kormányhivatal csütörtöki közleménye alapján.

Pénzért előjegyzés

A kormányhivatal azért indított fogyasztóvédelmi eljárást a Nemzetközi Oltópont Kft.-vel szemben, mert kivizsgálják, hogy történt-e tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat azzal, hogy a cég pénzért cserébe előjegyzést vesz fel. Egyúttal azt is vizsgálják, hogy a cég honlapján feltüntetett tartalmak teljes körűek és valósak-e. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Korábban is zajlott már eljárás

Felhívták arra is a figyelmet, hogy a céggel szemben már korábban is indult fogyasztóvédelmi eljárás, ugyanakkor az oltási stratégia előrehaladtával újabb körülmények merültek fel, amik miatt újabb vizsgálatot kellett indítani.

Adatokat is kértek

A kormányhivatal közleménye szerint adatszolgáltatásra is kötelezték a társaságot, mert tudni akarják, milyen összegben szedett be eddig előfoglalási díjakat, de az is érdekli a hivatalt, mikor indulna meg az oltakozás a cég részéről.

Erről is nyilatkozniuk kell

A fogyasztóvédelmi eljárás keretén belül az egészségügyi szolgáltatónak arra is választ kell adnia, hogyan és kitől veszi a vakcinákat. Az oltóanyagvásárlás azért is érdekes kérdése az eljárásnak, mert jelenleg csak az államok vásárolhatnak koronavírus elleni vakcinákat.

Tartalmaik miatt is indítottak eljárást

Novemberben az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezett fogyasztóvédelmi vizsgálatot a társasággal szemben a weboldalukon található felhívás miatt. Emellett már ebben a korábbi eljárásban is vizsgálták, hogy tisztességes-e pénzt szedni a majdani koronavírus elleni oltásra – írta a Magyar Nemzet.

Megtévesztő lehet az megnevezés is

A novemberi eljárás során már azt is szóba hozták, hogy az oldal fejlécén lévő „Nemzetközi Oltóközpont” megnevezés megtévesztésre alkalmas lehet. Az eljárás végén kötelezhetik az oldal üzemeltetőjét, hogy látható helyen hangsúlyozza: ez nem egy állami szerv, hanem egy magánvállalkozás.

Tiszta tájékoztatást követelnek

Az innovációs tárca azért indította az eljárást, hogy megakadályozzák a fogyasztók megtévesztését és a jövőbeni esetleges panaszokat.

Ezzel védekeznek

Az Oltóközpont weboldala szerint a társaság csak egy problémára szeretne alternatívát ajánlani, és mivel globális járványról van szó, az első hónapokban nagyon nehéz vakcinához jutni – erre kínáltak megoldást. A piacvezetőként bemutatkozó cég leírása szerint 13 éve működik a társaságuk, amely ez idő alatt több mint hetvenezer pácienst oltott be, több mint 200 ezer vakcinával. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Oltás – Forrás: MTI/Mohai Balázs