A Fővárosi Főügyészség az elmúlt időszakban a fővárosban is elterjedt, a korábbról ismert ún. unokázós típusú csalásokhoz hasonló, csalárd pénzszerzési módra hívja fel az állampolgárok figyelmét.

Az elkövetések jellemzői

Az elkövetések közös jellemzője, hogy a sértett telefonhívást kap az otthonában. A hívó magát egy végrehajtó iroda munkatársának vagy bírósági dolgozónak adja ki, és azt állítja, hogy a sértett ellen tartozás miatt végrehajtási eljárás folyik. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt állítják a csalók

A csalók azt állítják, hogy a sértettnek azonnal át kell utalnia a tartozását a megadott bankszámlaszámra, ellenkező esetben a végrehajtó – akár pár órán belül – rendőrökkel együtt megjelenik lakásán, és ha kell a lakását is ,,feltörik” azért, hogy a tartozás fejében onnan ingóságokat foglaljanak le.

Pszichés kényszer

Az elkövetők a pszichés kényszer alkalmazása során igyekeznek a hivatalos eljárás látszatát kelteni, ügyszámot is kitalálnak, többnyire forintra pontos összeget jelölnek meg. Az elkövetők tipikusan szervezetten, többen együttműködve dolgoznak.

FRISS! “Halálfélelmem volt” – Megszólalt az a kutyasétáltató férfi, akit töltött puskával a kezében fenyegetett egy őrjöngő vadőr

Több tucat ilyen bűncselekmény történt az utóbbi időben

A fővárosban több tucat ilyen típusú bűncselekmény miatt folynak nyomozások. Az egyikben, amelyet a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat, több személyt gyanúsítottként hallgattak ki.

Ezt lehet eddig tudni

Az eddig közölt megalapozott gyanú szerint, két férfi és egy nő a jelenlegi adatok alapján összesen 19 személyt, több tíz- illetve százezer forinttal károsított meg, vagy próbált megkárosítani a fent bemutatott módon.

Erre figyelmeztet az ügyészség

A leírtak alapján a Fővárosi Főügyészség tisztelettel felhívja a lakosság, különösen az időskorúak figyelmét arra, hogy ilyen típusú telefonhívások esetén gyanakodjanak, igyekezzenek tisztázni, valós-e a hívás. Azonnal ne utaljanak pénzt, mindig ellenőrizzék a lakóhelyük szerinti bíróságon, hogy folyik-e ellenük végrehajtás.

Ez is érdekelhet: Másfél évvel a tragédia után sincs vége, L.L. Junior volt párja ellen még mindig tart a nyomozás, most megszólalt az ügyvédje

Így kerülhetjük el, hogy átverjenek

Kérjenek telefonszámot visszahíváshoz, jegyezzék fel, milyen nevet mond a hívó, és ragaszkodjanak a személyes ügyintézéshez az állítólagos végrehajtói irodában. Ha ezt a hívó fél elutasítja vagy egyéb gyanús körülmény merül fel, késedelem nélkül értesítsék a rendőrséget a csalók sikeres elfogása érdekében. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik