Életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba egy 70 év körüli férfit a Heves vármegyei Bükkszenterzsébeten, miután az arcába robbant egy pálinkafőző. Az alkoholos ital otthoni főzése rendkívül veszélyes, erre már korábban is figyelmeztetett a Pálinka nemezti Tanács. 

Súlyosan megégett

Az idős férfi a szomszédjánál felügyelte a berendezést csütörtök délután, amikor az váratlanul felrobbant. A Tények úgy tudja, a férfi a nyakán és a mellkasán égett össze. Mentőhelikopterrel szállították kórházba. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

„Laci megégett”

„Jöttünk erre, itt állt a helikopter, aztán mondták, a Laci megégett” – nyilatkozta az egyik szomszéd. Két mentőegység és egy mentőhelikopter is a helyszínre indult. Az OMSZ tájékoztatása szerint a férfi testének 30 százaléka másod- és harmadfokban égett meg, s azonnal kórházba szállították.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Felrobbant a pálinkafőző

Tavaly májusban egy engedéllyel működtetett pálinkafőző készülék robbant fel egy kiskőrösi házban. Az épületben egy 50 éves férfi és a fia tartózkodott a detonáció idején. 

Életveszélyesen megsérültek

Az apa súlyos égési sérüléseket szenvedett, őt válságos állapotban, míg fiát súlyos sérülésekkel szállították mentőhelikopterrel kórházba, egyiküket Pécsre, másikukat Budapestre.

Kidőlt a fal 

Robbanás olyan erejű volt, hogy kidőlt az épület egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezet is. A robbanás keletkezésének okát a rendőrség bűnügyi technikusai, valamint a tűzoltóság szakértői vizsgálták ki. 

Baleset Tótkomlóson

2022 januárjában Tótkomlóson szintén baleset történt pálinkafőzés közben, miután működés közben felrobbant a berendezés. A baleset következtében egy ember súlyosan megsérült, őt a mentőszolgálat kórházba szállította.

A tótkomlósi épület a robbanás után

Forrás: katasztrófavédelem.hu

Robbanás- és égésveszély a lepárlásnál

Az otthoni párlatfőzés okozta balesetek többsége lepárlás közben történik. A kisebb égési sérülésektől a „szimpla” tűzeseteken át a robbanásokig, szinte mindenre találunk példát az elmúlt időszakból. 

Veszélyes tákolmányok

A Pálinka Nemzeti Tanács szerint a legtöbb balesetet az összetákolt, nem szakszerű készülékek, illetve az alapvető biztonsági előírások betartásának mellőzése okozza. Fontos tehát, hogy biztonságos, a tűzvédelmi előírásoknak is megfelelő berendezést használjuk, és lehetőség szerint ne tároljunk ott az elkészült magas alkohol tartalmú terméket, ahol a lepárlást is végezzük, és ügyeljünk arra, hogy nyílt lánggal vagy más, gyulladást előidézni képes eszközzel ne érintkezzen a párlat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: robbanás utáni felvételek Tótkomlóson  – Forrás: katasztrofavedelem.hu