A 65 éves asszony ellen a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség vádirata alapján a Kisvárdai Járásbíróság  hivatalos személy elleni erőszak és maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt hozott ítéletet. A nőt elmeállapotára való tekintettel kényszergyógykezelésre ítélték, de az ítélet nem jogerős.

Nem szedte a gyógyszereket

Az asszony a 2000-es évek eleje óta szenved elmebetegségben. A nő nem szedte a gyógyszereit és 2016-tól már a kötelező kontrollokon sem jelent meg – írja az ugyeszseg.hu oldal.

Megpróbáltak vele beszélni

Az asszony fia 2019 júliusában számolt be anyja kezelőorvosának a nő állapotromlásáról. Együtt keresték fel őt a szabolcsi lakásán, ő viszont nem helyszínen megjelenő mentők megérkezése után sem akarta kinyitni az ajtót.

Rendőri segítség kellett

A mentők a rendőrség segítségét kérték. A nő a kiérkező rendőröket megfenyegette, hogy savval önti le őket, ha rátörik az ajtót. Végül értesítették a katasztrófavédelmet is.

Sósavat öntött rájuk

A tűzoltók védőruházatban törték be az ajtót. Az asszony pedig 9,68 % koncentrációjú sósavat locsolt a folyosón lévőkre.

Többen megsérültek

A katasztrófavédelem munkatársat megvédte a ruházat, de a sav az egyik rendőrt felsőruházatának hátoldalán, társát, a háziorvost és asszisztensét pedig a kézfején és a ruházatán elérte a maró anyag.

Leszerelték az asszonyt

A hatóság tagjai végül a flakont elvették a nőtől.  A nő még megpróbálta megrúgni az egyik rendőrt is.

Nem ismeri fel cselekedete súlyát

Az asszony kóros elmeállapotú, így a cselekmény következményeinek felismerésére és annak megfelelő magatartás tanúsítására képtelen. Mégsem zárható ki, hogy hasonló bűncselekményt kövessen el a jövőben.

Kényszergyógykezelés alatt van

Az asszony elmeállapotára való tekintettel a nyomozó főügyészség felmentést javasolt. Emellett azt is, hogy a vádlott kényszergyógykezelést kapjon. A 65 éves nő jelenleg is az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben van.

Nem jogerős az ítélet

A tárgyaláson a vádlott nem vett részt. Az ügyészi indítvánnyal mindenben megegyező ítélet nem jogerős.

Kiemelt kép: A flakon, amivel a nő rátámadt a hatóságokra – Forrás: ugyeszseg.hu