Éjszaka két-három óránként felkeltették őket, s értelmetlen teendők megcsinálására utasították őket. Noha aláírattak velük egy titoktartási nyilatkozatot, a kihallgatáson mindenkinek be kell számolni a történtekről – már amennyiben eljárás indul.

Emiatt tették meg a beadványt

Két hangfelvétel alapján feljelentették Böröndi Gábort, a Magyar Honvédség frissen kinevezett főparancsnokát – írja a Szabad Európa. A Fővárosi Főügyészség szóvivője megerősítette, megkapták a feljelentést, de még nincs döntés, elrendelik-e a nyomozást. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pletykás sofőrök, akiket tanításnak kell alávetni

A feljelentés alapja egy olyan, május ötödikén, Szentendrén tartott állománygyűlés volt, amelyen jelen volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is. Itt a hvg.hu beszámolója szerint Böröndi Gábor arról beszélt, a honvédség sofőrjei úgymond „pletykásak”, ezért „tanításnak” kell őket alávetni.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Hat napos tortúra indult

Ezt gyorsan tettek követték: a jelen lévő 58 sofőrt felterelték egy autóbuszra, majd Táborfalvára vitették őket. Itt hat napon keresztül megalázó feladatokat kellett végezni méltatlan körülmények közt. A feljelentéshez csatoltak néhány hangfelvételt is.

Munkaköri leírásokkal háborút nyerni? Kizárt

Az egyiken Böröndi Gábor arról beszél, hogy elege van abból, miszerint rengeteg parancsnok csak a munkaköri leírásokkal pepecsel, mondván, hogy „azokat aktualizálni kell”, ám ezekkel senki sem nyert még háborút.

Titokzatos kiküldetés

Majd elhangzik, hogy a gyűlés után -ahová minden sofőrnek kétheti felszereléssel kellett érkeznie – az érintettek felszállnak a buszra, és „kiképzésre” mennek, a jelen lévő tiszteknek maguknak kell hazavezetniük. Szentendrén azt sem mondták nekik, hogy hová mennek, sem azt mennyi időre.

Többeknek egészségügyi problémáik lettek

Egyikük felesége arról számolt be a portálnak – aki szintén a sofőrök közt volt – hogy férje naponta egyszer hazatelefonálhatott. Hozzátette, férje néhány nap múlva már arról beszélt, hogy az átélt fizikai és szellemi stresszhelyzettől, a megalázó bánásmódtól többen egészségügyi problémákkal küszködnek.

Semmi értelme sem volt az egésznek

A feljelentés szerint a sofőröket Táborfalván nem hagyták aludni, éjszaka kéthárom óránként felverték őket, s értelmetlen, megalázó feladatok elvégzését várták el tőlük. A távozás előtt pedig mindenkinek titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnia.

Ha elindul a nyomozás, lesz kihallgatás

Ez persze nem vonatkozik majd arra az esetre, amennyiben az ügyészség úgy dönt, hogy tanúként kihallgatja a sofőröket. Itt mindenki igazmondásra van kötelezve, s a feljelentő reményei szerint megerősítik mindazt, ami a beadványban szerepel.

A tárca nem reagált

A portál az ügyben kereste a Honvédelmi Minisztériumot, valamint a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetét is, azonban a cikk megjelenésének pillanatában egyik helyről sem érkezett válasz. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.)