Faárus házalók járják Szentendre környékének településeit, elsősorban idősebb egyedül élőket keresnek fel. A csibészek jó minőségű fáról készített fotóval előleget kérnek és ígéretet tesznek fűtőanyag későbbi szállítására, melyre általában nem kerül sor, ha mégis, akkor viszont gyakran rossz minőségű fát szállítanak.

Megjelentek a faárus házalók

A fűtési szezon beköszöntével faárus házalók járják a környék településeit, főként idősebb egyedül élőket keresnek fel. Jó minőségű fáról készített képpel kérnek el előleget későbbi szállítást ígérve, de a szállításra általában nem kerül sor, ha mégis, akkor rossz minőségű fát szállítanak – figyelmeztet Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak megbízható helyről

A Bűnmegelőzési Osztály azt javasolja a fát vásárlóknak, hogy csak megbízható kereskedőtől (pl.: erdészet, erdőtulajdonos, őstermelő, hivatalos fakereskedő) vásároljanak. Fontos, hogy előre beszéljék meg az eladóval a megvásárolni kívánt tűzifa fajtáját, mennyiségét (hány köbméter, erdei köbméter, esetleg mázsa) és vételárát, valamint a kiszállítás idejét, módját.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Tájékozódjanak az árakról

A felhívás szerint érdemes a megrendelés előtt tájékozódni az éppen aktuális tűzifa árakról. Az állami erdészetek honlapjairól naprakész információt szerezhet be ezzel kapcsolatban. A rendőrök külön kiemelik, hogy soha ne fizessen előre, még előleget sem a vásárló.

Hozzáértő segítség

Aki nem ismeri a fafajokat és/vagy nem ért a kiszállított mennyiség felméréséhez, „megsaccolásához”, kérjen meg egy hozzáértő embert, hogy legyen ott a rakomány érkezésekor. Mindig kérjen részletes számlát a megvásárolt fáról. Kézzel firkált irományt ne fogadjon el senkitől és azt se, hogy „majd utólag küldjük a számlát” – áll a közleményben.

Ha nem jó a minősége

Ha a vevő vagy segítője nincs megelégedve a fa minőségével (nem azt kapta, amit rendelt) vagy mennyiségével, akkor a szállítónak ne engedje lerakodni a szállítmányt, szükség esetén kérjen rendőri intézkedést. Az árust ne hagyják felügyelet nélkül az udvaron és a házba soha ne engedjék be.

„Senki nem marad tűzifa nélkül”

Senki nem fog tűzifa nélkül maradni – nyugtatta meg a lakosságot a fűtésszezonnal kapcsolatban Nagy István agrárminiszter. Az állami erdészeti társaságok számára jelenleg ez az egyik legfontosabb ügy.

Felkészültek az erdészetek

A tűzifa szükséglet kiszolgálása folyamatos az erdészetek részéről, a lakosság biztonságban van. A tavaly előtti a kereslethez hasonló mutatókra számítanak idén, az erdészeti társaságok felkészülten várják a megkereséseket. A szociális szféra számára ugyanúgy jut megfelelő mennyiségű tüzelő, mint a civileknek – magyarázta a miniszter a HVG-nek.

A piac befolyásolja az árakat

Ebben az évben a kormány nem hagyta jóvá a szociális tűzifa programot, ám hasonló feltételekkel lehet beszerezni a télire valót az állami erdészeti társaságoktól. Az árakat jelenleg a piac befolyásolhatja, illetve az erdőgazdálkodók és a tűzifa-kereskedők árképzése eltérő lehet. Az erdészeti társaságok kevésbé feldolgozott formában, olcsóbban árusítanak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció