Felkutatta a Sülysáp határában a II. világháború idején elesett katona családját, és szerdán visszaadta nekik az ottani sírban talált arany gyűrűt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

Esztike 1942

Az “Esztike 1942 feliratú gyűrűt egy hősi halott ejtőernyős katona viselte, a Homvédelmi Minisztérium augusztusban Facebookos felhívásban kezdte el keresni a halott katona családját, erről akkor a BudapestKörnyéke is beszámolt. Most pedig megtalálták őket, így a gyűrű visszakerült, 78 évvel a gyűrűn szereplő dátum után az elhunyt hős családjához.

II. világháború

Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka az átadás előtt elmondta: sülysápi helytörténeti kutatóktól kapták az információt, hogy a falu határában az egyik szántóföldön a második világháború alatt katonákat temettek el jelöletlen sírba.

Három holttestet találtak, egyiküknél volt a gyűrű

A sír nyári feltárása során három holttestet találtak, egyiküknél egy arany karikagyűrű volt, amelybe az “Esztike 1942” feliratot vésték. 

Ekkor indult a kutatás

Mivel a katonáknál nem volt semmilyen irat, amelynek alapján azonosítani lehetett volna őket, a múzeum a Facebookon kért segítséget az Eszter nevű nő megtalálásához. Kovács Vilmos elmondta: a felhívást látva jelentkezett a család, így derült ki, hogy a gyűrű Nagy Endre Istváné volt.

Megtörtént az átadás

A gyűrűt szerdán adta át a főigazgató Nagy Endre István lányának, Nagy Imréné Nagy Jolánnak.

Senki nem élte túl

1944 novemberében az I./1-es ejtőernyős zászlóalj harcolt itt, és mind odavesztek a szovjet előrenyomulás miatt.

A Múzeum honlapján így ír a mai eseményről:

“Eszter és hősi halált halt férjének történetére közel két hónappal ezelőtt hívta fel a figyelmet a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum. A hadisírgondozó szakemberek nyarának utolsó hónapja folyamatos kutatással telt annak érdekében, hogy fényt derítsenek annak a katonának a személyazonosságára, aki a II. világháborúban Sülysáp mellett esett el. Az ejtőernyős katona azonosító jegye eltűnt, azonban találtak mellette egy gyűrűt „Esztike” felirattal.”

Nagy visszhangot kapott a történet

“A Honvédelmi Minisztérium Facebookon közzétett felhívásának köszönhetően nagy visszhangot kapott Eszter története, így végül a hír a családhoz is eljutott. A Magyar Nemzet azon száma, amely „Esztike a csatamezőn” címmel közölte a család történetét Eszter unokájának augusztus közepén került a kezébe. A hölgy ráismert saját családjára, és jelentkezett a Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozó igazgatóságának email címén.”

Személyes találkozó

“Egy személyes találkozót és számtalan adategyeztetést követően kiderült, valóban sikerült beazonosítani az elesett katona családját. Eszter családja megtisztelt minket azzal, hogy egy sajtótájékoztató keretén belül elmesélték történetüket.” – írták, hozzátéve, hogy hamarosan tájékoztatást adnak a részletekről.

Kiemelt kép: Kiemelt kép: a megtalált jegygyűrű – Forrás: hm.hu