Megszólalt az a nő, aki több mint száz macskát tartott kőbányai otthonában, elviselhetetlen körülmények között. A 73 négyzetméteres lakásban tíz centiméter vastagon borította ürülék a padlót.

Állatkínzás a vád

Annak idején Amerikában számos versenyt nyert testépítőként és szerepelt neves sportmagazinok címlapján is, szerdán délután már a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalójába kapott idézést K. Júlia. A máig aktívan sportoló 62 éves nő egy súlyos állatkínzási ügybe keveredett. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem biztosította a megfelelő ellátást

 A Kékvillogó.hu írt arról, hogy a vád szerint 107 macskával és egy kutyával élt együtt kőbányai, 73 négyzetméteres lakásában. Az állatok közül a szörnyű állapotok miatt végül egy sem maradt életben. Az ügyészség szerint a nő nem biztosított számukra megfelelő takarmányozást, ivóvízellátást és tiszta almot sem.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ürülékben tartotta őket

Az állatokat, amik az elhanyagolás következtében külső és belső paraziták okozta megbetegedésektől szenvedtek, az ürülékkel szennyezett lakásában bezárva tartotta, megfosztva így azokat az önellátástól. Az előkészítő ülést végül elhalasztották.

Kétmillióba került a takarítás

A Blikk ellátogatott ahhoz a 10. kerületi, saját belső udvarral rendelkező társasházhoz, ahol a nő élt a rengeteg macskával, ám kiderült: a 2019 nyarán történt hatósági razzia óta elköltözött onnan. Az egyik szomszéd elmondta: a lakóközösség kifizette a lakása fertőtlenítését és teljes takarítását, aminek a költsége csaknem kétmillió forintra rúgott. Ennek az árával Júlia még mindig tartozik nekik.

„Engem bántalmaztak”

„Soha életemben nem volt 107 macskám, annyival nem is lehet együtt élni egy ekkora lakásban. Engem bántalmaztak és erőszakkal elvittek a pszichiátriára négy éve júliusban. Ezek nem állatvédők, hanem bűnözők. Ők ölték meg a macskákat, nem én. Egyáltalán nem veszélyeztettem az életüket” – mondta a kapnak a nő.

Kutatnak, kísérleteznek

„Hatóanyag-kutatással foglalkozom a barátommal, és egy speciális gyógynövénykeverékkel tápláltam a cicákat. Nekem a macskáim havonta 800 ezer forintomba kerültek. Ugyan engedélyünk még egyelőre nincs semmire, mi csak kutatunk, kísérletezünk – tette hozzá Júlia, aki a mai napig kutyákkal és macskákkal él együtt.

Valamennyi állat elpusztult

A helyszínen annak idején intézkedő állatvédők borzalmas körülményekről számoltak be. Az egyik szekrényben egy mumifikálódott állatot is találtak, ami a nő elmondása szerint azért pusztult el, mert ráejtették a bútort.

Kukacok és csótányok  

2019-ben Csikós Viktória, a Segítő Angyalok Állatmentés Kft. ügyvezetője, azt nyilatkozta a Tényeknek, hogy hemzsegtek a lakásban a kukacok és a csótányok, és maszkkal sem lehetett odabent pár percnél hosszabb ideig tartózkodni.

Súlyosan beteg állatok

Az állatok legtöbbje súlyos betegségekkel küzdött: többségüknél a macskák legveszélyesebb betegségeként számon tartott macska-AIDS-t, leukózist diagnosztizáltak. Rühesek, soványak és teljesen legyengültek voltak, sőt, lebénult állatot is találtak közöttük.

Egytől három évet kaphat

A büntető törvénykönyv szerint az számít állatkínzásnak, ha egy gerinces állatnál indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaznak, amely maradandó egészségkárosodást, vagy az állat halálát okozhatja. Ha ezt a bűntettet több állat ellen is elkövetik, akár három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: állatkínzás a lakásban. Fotó: Segítő Angyalok/Facebook