Energiaital miatt került kómába egy 18 éves fiatal, Szabolcs napi 6 doboz koffeintartalmú italt fogyasztott. Szervezete felmondta a szolgálatot, többször élesztették újra. Kómába került, az orvosok is lemondtak róla. 

Többször élesztették újra

„Éjszaka kaptuk a hívást, hogy Szabika összeesett, megállt a szíve, próbálták otthon újraéleszteni, majd hívták a mentőket” – mondta a fiú sógornője. A mentők 20 percen keresztül küzdöttek érte, mire sikerült visszahozniuk az életbe, majd az ózdi kórház intenzív osztályára került, ahol még kétszer kellett újraéleszteni. Ez is érdekelhet: „Ha tehetném, legszívesebben visszaállítanám az időt” – 30 energiaital elfogasztása után késelte halálra kolléganőjét a játékfüggő férfi a veszprémi gyárban

Az orvosok lemondtak róla

Az agya azonban a félórás oxigénhiány miatt károsodott, és kómába esett. Az orvosok közölték a családdal, hogy Szabolcs állapota nem fog javulni, és örökké így marad. Majd arra kérték őket, hogy gondolják át, felajánlják-e a 18 éves fiú szerveit. Gyakorlatilag semmi esély nem volt a felépülésére.  A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A krónikus osztályra vitték 

Szabolcs állapota váratlanul javulásnak kezdett. Először csak kinyitotta és becsukta a szemét, majd mintha a lába is megmozdult volna. Az orvosok szerint ezek reflexszerű mozdulatok voltak, és Szabolcsot áthelyezték a krónikus osztályra, ahol továbbra sem vártak lényegi változást. Egészen addig, amíg a családja egyszer csak sírni látta őt. Ekkor már biztosak voltak benne, hogy tudatosan viselkedik, főleg amikor egyszerű kéréseikre, mint a láb felemelése vagy egy pislogás, reagált. Végül úgy döntöttek, hazaviszik a fiút, amibe az orvosok is beleegyeztek néhány nap megfigyelés után.

Napi 6 energiaitalt ivott meg 

Mostanra Szabolcs teljesen felgyógyult, újra aktív életet él, semmi jele nincs annak, hogy hajszálon múlt az élete. A Blikknek elmondta, hogy minden rendben van vele, és valóban a rengeteg energiaital fogyasztása okozhatta a bajt egy évvel ezelőtt. Úgy számolja, négynaponta megivott egy karton energiaitalt, ami 24 dobozt jelent, tehát napi 6 doboz volt az átlagos adagja.

Energiaital törvény 

A Parlament nemrég megszavazta azt a javaslatot, amely szerint Magyarországon betiltanák az energiaitalok árusítását 18 év alattiak számára. Egy doboz energiaitalban körülbelül egy csésze kávé koffeintartalma található meg, 70-100 mg. A felnőttek számára ajánlott maximális napi mennyiség 400 mg, amelynek túllépése hosszú távon komoly problémákat okozhat. A Magyar Kardiológusok Társasága figyelmeztet: az energiaitalok magas cukortartalma a koffeinnel együtt kedvezőtlenül hat a vérnyomásra és a szívritmusra. A koffeinre való érzékenység egyénenként eltérő, és már kis adagok is túladagolás kezdeti tüneteit okozhatják: szédülés, hányinger, mellkasi fájdalom, vagy pánikroham.  A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció