Tolna és Vas megyében folytatott nyomozások szálai futottak össze az elmúlt évben. A 2020-as adatokból a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) pécsi munkatársai előtt egy jól szervezett embercsempész hálózat bontakozott ki.

Illegális migránsokat szállítottak

A gyanúsítottak kilenc esetben, legalább hatvan illegális migráns szállításában vettek részt. Az egyesített ügyek aktái a héten kerültek át az ügyészségre.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ellenőrzés

A Tolna megyei rendőrök 2020 júniusában az M6-os autópálya Sárközi pihenőjében ellenőriztek egy gépkocsit. A magyar sofőr mellett további nyolc külföldi utast találtak, akikről kiderült, hogy illegálisan tartózkodnak az országban. A sofőr ellen eljárás indult, a magukat szír, illetve iraki állampolgárnak valló férfiakat visszakísérték a határhoz, írja a police.hu.

Fotó az ellenőrzésről:

Újabb két gépkocsi akadt fenn

Nem egészen három hét múlva a Vas megyei rendőrök ellenőrzésén akadt fenn két gépkocsi Simaság határában. A magyar sofőrökön kívül 5-5 külföldi utas tartózkodott az autókban, mint kiderült, szintén illegális migránsok. A két sofőr ellen ez esetben is büntetőeljárás indult.

Látszólag különálló esetek

A két látszólag különálló eset szálai a KR Nemzeti Nyomozó Iroda Pécsi Osztályán futottak össze. Az adatokból a nyomozók megállapították, hogy az amúgy rokoni és üzleti kapcsolatban álló 35 éves szegedi B. József és a 32 éves szintén szegedi B. János további két embert beszervezve, 2020 májusától rendszeresen nyújtottak segítséget zöld határon érkező migránsok külföldre juttatásában.

Helyszíni felvétel:

Meghatározott szerepek

A szervezettségre jellemző módon kinek-kinek meghatározott szerepe volt a bűncselekmények elkövetésében. B. József a megbízóval állt kapcsolatban, koordinálta a szállításokat, olykor az úgynevezett előfutó járművet vezette. A szállítást saját, kölcsönkért vagy bérelt gépkocsikkal többnyire B. János, Cs. Sándor, majd ez utóbbi Sárközi pihenőben történt elfogását követően a szintén szegedi C.N. végezte. B.József a Vas megyei elfogás miatt kiesett Cs.Sándor és C.N. munkáját is részben átvette. Olyan logisztikai feladatokat is ellátott, mint az illegális migránsok számára, megadott koordinátákra tartós élelmiszer, ásványvíz, illetve a telefonos kommunikációt segítő eszközök elhelyezése.

A gyanúsítottak

A négy gyanúsított 2020. május 28. és 2020. június 22. között kilenc alkalommal, legalább hatvan fő illegális migráns szállításában vett részt.

Lezárták a nyomozást

A KR Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnüldözés Elleni Főosztály Pécsi Osztálya a folytatólagosan, bűnszervezetben, vagyonszerzés céljából, több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntett miatt folytatott nyomozást lezárta. Az ügy iratait a rendőrség a héten átadta a Szekszárdi Járási Ügyészségnek.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép és belső képek: Police