Gyertyagyújtással, emlékezéssel és közös énekléssel ért véget a szomorú mentőakció az Aggteleki Nemzeti Parkban, Jósvafőn. Vasárnap délután 2 óra körül sikerült felszínre hozni az egy hete a Kossuth-barlangban feltáró merülés közben szerencsétlenül járt 42 éves barlangász-búvár holttestét.

A TEK koordinálta a mentést

A mentőakcióban Jósvafő önkormányzatán, lakosain túl 20 szervezet, számos önkéntes és hivatásos mentő vett részt. „A mentésben közreműködők koordinálását, irányítását a Terrorelhárítási Központ (TEK) végezte, külön köszönet nekik” – írja a Facebook oldalán a Magyar Barlangi Mentőszolgálat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Vasárnap ért véget a mentés

Április 10-én, vasárnap, délután 2 óra körül véget ért a Magyar Barlangi Mentőszolgálat történetének leghosszabb mentőakciója. 7 kutatással és kimentéssel töltött nap után vasárnap sikerült felszínre hozni az április 3-án, egy feltáró merülés közben elhunyt búvár holttestét. 

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Emiatt történt a baleset

Mede Márton holtteste kedden, a merülés kezdőpontjától, a Reménytelen-szifon bejáratától jelentős távolságban, kb. 250 méterre és 30 méteres mélységben került elő. A baleset egyértelmű okának egy omlás tűnik, amelynek nyomait a barlang végpontja környékén 48 méter mélységben fedeztek fel másnap a keresést végző búvárok.

Agyaggal tömődött el a járat

A végponti zónában a járat eltömődött agyaggal, a vezetőkötél ez alá került. Az omlás tényére utaló jeleket, a karsztvízszint mérő kút és a Nagy-Tohonya-forrás vízhozam mérőjének adatsorát az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei jelenleg vizsgálják.  

A TEK vette át a mentési folyamatot

A vasárnap délután kezdődött mentés vezetését a Magyar Barlangi Mentőszolgálat Gömör – Tornai Területi Egysége kezdte meg. A második napon az önkéntesek mellett megérkeztek a hivatalos szervek is, majd a Terrorelhárítási Központ átvette a mentési folyamatok irányítását.

Ebben segített a TEK

A TEK helyszínre érkező egységei számos dologban segítették a mentés folyamatát. Nem csak logisztikai és szervezési hátteret nyújtottak a mentéshez, de sok egyéb segítség között a mentésen dolgozók ellátásában is szerepet vállaltak.

Veszélyes körülmények közt hozták fel a holttestet

Forrás: Facebook/Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Köszönik a segítséget

„Köszönjük a segítségüket abban is, hogy olyan speciális tudású szervezetek, cégek képviselőit is pillanatok alatt bevonták a mentésbe, akik a mi kapcsolati horizontunkon túl volt” –  írja közleményében a Magyar Barlangi Mentőszolgálat.

A Pest megyeiek az infrastruktúrát adták

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat a tábor és a mentés infrastrukturális alapjait szolgáltatta egy héten keresztül, amellett, hogy a búvárok munkáját is folyamatosan segítették.

250 ember vett részt a mentésben

A mentés egy hete alatt 20 szervezet, több mint 250 közreműködővel fordult meg a barlangban és a környékén. A mentés víz alatti részét az Amphora Búvár Klub barlangi búvárai végezték, akik évtizedek óta kutatják a Kossuth-barlangot. Az elmúlt héten 9 barlangi merülést végeztek, és végül vasárnap délelőtt sikerült a holttestet eljuttatniuk a Reménytelen-szifon bejáratához, ahonnan a helyszínen várakozó barlangi mentők vették át a további feladatokat.

Veszélyes körülmények közt merültek

A barlangi búvárok mind emberileg, mind technikailag extrém körülmények között végezték munkájukat. Merüléseiket rendkívüli módon megnehezítette, hogy komoly mélységekben hosszú időn át dolgoztak, rettenetesen szűk és kanyargós járatokban, néha értékelhető látótávolság nélküli vízben. 

Hordágyon hozták fel

Végül a barlangi mentőkből szervezett 50 fős csapat vasárnap délelőtt szűk 3 óra alatt hozta ki speciális hordágyon az elhunyt búvárt a száraz lábbal járható végponttól. Ahhoz, hogy a hordágy kíméletesen és gyorsan a felszínre érhessen, a Kossuth-barlang 50 méter hosszúságú tavának vízszintjét egy kövekből rakott mesterséges kőgáttal ideiglenesen újra felduzzasztották, így a hordágy a víz felszínén, úsztatva haladhatott, amelyet végül délután 2 előtt sikerült a felszínre hozni.

Mede Márton holttestét hozzák a hordágyon

Forrás: Facebook/Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Búcsúznak a barlangi mentők

A szerencsétlenül járt 42 éves kutatóbuvár több évtizedes sport- és barlangi búvár, valamint szintén évtizedes barlangkutató múlttal rendelkezett. “Mede Marci motorja volt a Kossuth-barlang kutatásának, részese volt az elmúlt bő tíz év sikeres feltárásainak. Elvesztése egyelőre felfoghatatlan vesztesége közösségünknek” – írja a Magyar Barlangi Mentőszolgálat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Gyertyagyújtás a holttest felhozatatala után – Forrás: Facebook/Magyar Barlangi Mentőszolgálat