Az autópályákra való felhajtásnak szigorú szabályai vannak, ám egy munkagépet vezető férfi fittyet hányt minderre. A cikk végén megnézheted, hogyan közlekedett az autópályán a markoló.

A Pécs felé vezető oldalon ment a munkagép

A napokban történt, hogy egy munkagép az M6-os autópálya Pécs felé vezető oldalára hajtott fel. A Mecsek Autópálya Üzemmérnökség diszpécsere bejelentést tett az eset kapcsán. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az alagútrendszer irányába haladt

Elképzelni is szörnyű, mi történhetett volna, ha a munkagép tartósan az autópályán haladt volna. A jármű vezetője a 165-ös kilométer közelében haladt a bejelentés idején, egyenesen az alagútrendszer irányába.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A járőrök a nyomába eredtek

Amint megkapták a bejelentést a járőrök, azonnal elindultak a munkagép felkutatására. Még az alagút előtt utolérték és meg is állították.

Ezt mondta a munkagépet vezető sofőr

A munkagép vezetője azt állította, miután kérdőre vonták az egyenruhások, hogy Baja felől érkezett és eltévedt. Így került az autópályára.

Dolgozni indult

A sofőr állítása szerint a munkavégzés helyszínére igyekezett, de rossz irányba indult el. Egy lehajtón visszafordult, és Pécs felé tartott, amikor a rendőrök megállították.

Ezért nem közlekedhet munkagép az autópályán

A közlekedési szabály alapján kétség sem férhet ahhoz, hogy a munkagéppel nem lett volna szabad felhajtani az autópályára. A KRESZ 37. § (1) bekezdése alapján ugyanis csak olyan járművel szabad felhajtani, ami legalább 60 km/óra sebességgel képes haladni.

Nincs minimum sebesség

Tény, hogy az autópályán nincs minimum sebesség meghatározva, ám a járműnek mindenképpen képesnek kell lennie elérni a 60 km/h-s sebességet. Az indokolatlanul lassan haladás balesetveszélyes, és ugyanúgy büntethet érte a rendőr, mint a gyorshajtásért.

Kivezették a mellékútra

Miután a munkagéppel nem szabad autópályán közlekedni, a rendőrök kivezették a mellékútra. Ezt követően a Bátaszéki Autópálya Alosztály munkatársai a szabályok szerint jártak el a sofőrrel szemben.

Így terelték a rendőrök a markolót

Mindig legyél körültekintő!

Az autópályán való közlekedés biztonságos, egészen addig, amíg mindenki betartja a szabályokat. A navigációs eszközök használatával elkerülhetők a hasonló problémák, ennek hiányában érdemes fokozottan figyelni az út menti táblákat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Az M6-os autópályán közlekedő markoló – Forrás: Rendőrség