A gyanú szerint kábítószerként árulta az utcán a fűszert egy férfi Budapesten. A rendőrök előállították, üzletszerűen elkövetett csalás miatt indult büntetőeljárás.

Próbált elmenekülni

A főváros 7. kerületében szolgálatot teljesítő járőrök a Dohány utcában 2023. április 18-án 21 óra 40 perc körül figyeltek fel egy férfira, aki két fiatalnak akart valamit eladni. A megszólított járókelők nem vásároltak tőle, a férfi pedig az egyenruhások láttán sietősen próbált elsétálni. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Igazoltatták

A rendőrök igazoltatták, és átkutatták a ruháját. Egy csomag majorannát és egy tasak növényi törmeléket találtak nála, amiről azt állította, hogy teafű.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Csalás

A 36 éves férfit a 7. Kerületi Rendőrkapitányságra állították elő, ahol üzletszerűen elkövetett csalás vétség gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A férfinél alkalmazott gyorsteszt nem mutatott ki kábítószerfogyasztást, a lefoglalt növényi törmeléket szakértői vizsgálat alá vetik.

Rendszeres

A belvárosi kerületekben rendszeresen előfordul, hogy az utcán „kamudrogot” (majorannát, sütőport és más legális anyagokat) próbálnak eladni, elsősorban külföldieknek. Pár hete itt, a Kékvillogó oldalán is írtunk róla, hogy két férfi marihuánaként adott el fűszert amerikai turistáknak.

Rozmaringot próbáltak drogként eladni

A két férfit egy éjszakai razzia során igazoltatták, majd kiderült, hogy az átadott növényi törmelék nem illegális anyag: a dílerek a közeli boltban vásárolt rozmaringot csomagolták át, és adták el marihuánaként. Egyiküknél kis tasakokba porciózva körülbelül 4 gramm fehér port is találtak, az előzetes adatok szerint az köhögéscsillapító volt, amit kokainként próbálhattak értékesíteni.

Becsapott turisták

A becsapott amerikai turistákat tanúként hallgatták ki a 7. Kerületi Rendőrkapitányságon. Az eladókat, a 26 éves B. Istvánt és a 29 éves L. Zoltánt üzletszerűen elkövetett csalás vétséggel gyanúsították meg. Érdemi vallomást nem tettek, de egyikük beismerte a bűncselekmény elkövetését.

A sarki fűszeres

BudapesKörnyéke.hu is beszámolt arról, hogy az egyik márciusi hétvégén razziáztak a rendőrök a fővárosban, és nem csak a rozmaring árust, de sarki fűszerest is, aki majorannát és porcukrot árult drogként lekapcsolták.

93 rendőr és 24 gépkocsi

Mint megírtuk a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség összesen 93 rendőrrel és 24 gépkocsival szervezett belvárosi akciót, amelynek végrehajtásában a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület, a Belváros-Lipótváros Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a BFKH Közlekedési Hatóság Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály munkatársai is részt vettek 2023. március 24-én 19 órától március 25-én reggel 5 óráig a főváros 5., 6. és 7. kerületében.

Megelőzés és kiszűrés

A fővárosi szórakozóhelyek és környékük ellenőrzésének a célja a garázda jellegű, erőszakos, vagyon elleni, és kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények megelőzése, valamint a másokra veszélyt jelentő közlekedők kiszűrése – írta akkor a police.hu

Kilenc elfogás, 13 előállítás

Az akció mérlege 607 igazoltatásból, 307 jármű ellenőrzéséből, és 248 szondázásból kilenc elfogás, tizenhárom előállítás, négy biztonsági intézkedés, hat szabálysértési feljelentés, harminckét helyszíni bírság, valamint négy közigazgatási bírság. Az éjszaka során 35 taxit is górcső alá vettek a társhatóságokkal – esetükben öt jegyzőkönyv felvételére került sor a tapasztalt szabálytalanságok miatt, illetve egy forgalmi engedélyt is elvettek engedély nélküli átalakítás miatt.

Körözöttet is fogtak

Egy embert egyedi azonosítójellel visszaélés, egy személyt ittas vezetés, egy másik embert kábítószer birtoklása, valamint három embert garázdaság miatt fogtak el. Volt olyan igazoltatott, akit testi sértés miatt körözött a bíróság, két embert pedig szabálysértés miatt kerestek.

Sok volt a rovásukon

Öt embert kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények gyanúja miatt, egy embert lopás gyanúja miatt, továbbá három embert mintavétel, illetve két embert engedély nélküli vezetés miatt állítottak elő. Egyikük kamudroggal próbálhatott tévedésbe ejteni vásárlókat Erzsébetvárosban. 

Kamudroggal boltolt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 7. Kerületi Rendőrkapitánysága csalás vétség kísérletének gyanúja miatt indított eljárást egy budapesti férfival szemben, aki a gyanú szerint 20 óra 47 perc körül az erzsébetvárosi Dob utcában kábítószerként próbált meg értékesíteni több nylon tasakba csomagolt növényi törmeléket és fehér port.

Majoránnát adott el

Az egyenruhások igazoltatták H. Bálintot, aki az intézkedés során önként átadta a nála lévő két tasak, közel 10 gramm növényi származékot. A férfi akkor azt mondta, hogy nem kábítószert árul, csupán majoránnát, amivel hetente 2-3 alkalommal egészíti ki a megélhetését. A ruházatátvizsgálása során még közel 5 gramm fehér port is találtak nála két tasakban, amelyekről elárulta, hogy porcukrot tartalmaz.

Előállították a „sarki fűszerest”

A „sarki fűszerest” ez után mintavételre előállították, majd a 7. kerületi kapitányságon csalás vétség kísérlete miatt hallgatták ki gyanúsítottként, ám ekkor már nem kívánt vallomást tenni. A tasakokat lefoglalták, a tartalmuk vizsgálatára pedig a nyomozók szakértőket rendeltek ki. Két gyermekotthonból szökött fiatal miatt is intézkedniük kellett a rendőröknek. A biztonsági intézkedések során a rendőrök négy emberhez hívtak mentőt, akik orvosi ellátásra szorultak. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció