Kiüríti a rendőrség Gárdonyban az Üdülő utcai kempinget, egy feltételezett robbanóeszköz miatt. Egy fürdőző a Velencei tóból kivitt és a kemping területén letett egy feltételezett robbanóeszközt. Az intézkedés körülbelül negyven embert érint.

Robbanóeszköz a parton

Kiüríti a rendőrség Gárdonyban az Üdülő utcai kempinget, egy feltételezett robbanóeszköz miatt – tájékoztatta a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred kommunikációs tisztje az MTI-t szombat este. Gajdos Milán főhadnagy elmondta: egy fürdőző a Velencei tóból kivitt és a kemping területén letett egy feltételezett robbanóeszközt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiürítenek egy gárdonyi kempinget

Az eszközt a tűzszerészek azonosítják és felmérik az állapotát. Ennek idejére a rendőrség kiüríti a kempinget – tette hozzá. Az intézkedés körülbelül negyven embert érint.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Bejelentés érkezett bombáról

Tavaly augusztusban írt arról a BudaPestkörnyéke.hu, hogy földmunkák során egy traktor kifordított egy robbanószernek látszó tárgyat a földből, így azonnal leállították a munkát Gárdony külterületén és szóltak a tűzszerészeknek. A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred közleménye szerint Gárdony külterületéről érkezett bejelentés alakulatukhoz, miután földmunkák során feltételezett robbanóeszközök kerültek elő. 

 11 darab bombának látszó lőszert találtak

Mint írják a közösségi oldalukon: „Ezredünk tűzszerészei a terület műszeres átvizsgálása során összesen 10 db 76 mm-es szovjet tüzérségi repeszlőszert és egy 12,7 mm-es gyalogsági lőszert emeltek ki a földből. Az eszközöket a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították el, későbbi megsemmisítés céljából”.

Leeshettek egykor egy teherautóról

A közzétett fotókon is látszott, hogy itt nem egy bombáról van szó, hanem egy valóságos fegyverarzenál lőszereiről, amelyek valamiért itt maradhattak és az idők folyamán a föld alá kerültek. Nem kizárt, hogy egykori lőállások voltak ezen a területen, de az is lehet, hogy a lőszerek szállítás során estek le a teherautókról és elfelejtették őket.

Repülőgép a Dunában

Négy nappal a gárdonyi eset előtt, elsőként írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy a Duna alacsony vízállása miatt előkerült egy második világháborús amerikai repülőgép roncsa, sőt még a pilóta földi maradványait is megtalálták az iszapban.

Combcsont került elő

A szárny egy darabja mellett előkerült a pilótafülke egyik alkatrésze is, ami a rakomány vészkioldóját és a futómű karját tartalmazta. Ez alá beszorulva egy megégett, vélhetően emberi combcsontot is találtak. A légvédelem azt követően lőtte le Tököl felett a gépet, amikor az már kiengedte bombáit a Dunai Repülőgépgyárra és a Duna felé fordult.

Ezért van sok bomba Budapesten és környékén

Szinte minden hónapban előkerül valahol a fővárosban vagy az agglomerációban egy régi robbanótest. A 15. amerikai légi hadsereg 1944. április 3-i budapesti szőnyegbombázásával vette kezdetét az a Magyarország elleni, pusztító légi offenzíva, amely a háború viszontagságaitól addig megkímélt hátországot először szembesítette a háború borzalmaival.

Durva bombázások

A vasúti hálózat, az olaj, valamint a hadiipari üzemek megsemmisítését célzó bombázó hadjárat 1944 júliusában érte el a legintenzívebb szakaszát. Ennek nagy része a fővárost és az agglomerációt érte. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció