Számos módszer létezik, hogy realisztikusabbá tedd modelljeidet, például kopásokkal, leverődések megjelenítésével. Az alábbiakban egy fizikai megoldást mutatunk be ennek kivitelezésére, az úgynevezett maszkolást. Ehhez szükséged lesz sóra és maszkolófolyadékra.

A só és a maszkolófolyadék használata

Léteznek kémiai módszerek is, ebben a cikkben kifejezetten a fizikai technikát ismertetjük, mely során sót és maszkolófolyadékot kell alkalmazni. Természetesen más anyagokkal is megoldható lenne, viszonylag hasonló eredményeket produkálva.

A Modellfutár makettkiegészítők kategóriájából beszerezhetsz minden praktikus kelléket, alapanyagot a különleges effektek megjelenítéséhez. Ezután már csak a tervezés és a kísérletezés szükséges.

A maszkolófolyadék levegővel érintkezve latexhez hasonló anyaggá alakul, mely áttetsző felületet hoz létre. Csekély fizikai hatás révén egyszerűen eltávolítható. Nem túl kellemes illatú a benne található ammónia miatt.

Alkalmazása különféle módokon is lehetséges, habár a kissé nyúlós, ruganyos állaga nem kedvez a pontosságnak. Ebben az esetben viszont nem is az a lényeges. Felviteléhez használhatsz ecsetet vagy ahhoz hasonló eszközt.

Chippinghatás létrehozása

A chippinghatás eléréséhez bevethetsz maszkolófolyadékot és konyhasót is. Bármely anyag, amely akadályozza a festék felületre jutását, az maszkolóanyagnak számít. Pontosan így működik a só is. Nyugodtan használhatsz durva szemű sót, egészen nagy kristályokat is az apró, finom szemcsések mellett, ezáltal változatosabb végeredmény születik.

A só finom szemcséi révén nagyon aprólékos eredmények hozhatók létre. Ami leginkább a hasznodra válik, az egy laposabb ecset és egy kis víz. Ehhez persze jól jön némi kreativitás is. A felületen található nedvességet a só magába szívja, így pedig fixálja magát.

Érdemes az első réteg felhordása után 24 órát szánni a száradásra. A konyhasót egy durvább kefével, például fogkefével távolítsd el! Apró szemcsék eltávolításának könnyítésére alkalmazhatsz szórópisztolyt, fontos, hogy ez esetben csak levegőt fújj, hiányában az ecset is megfelelő.

Egyedül rajtad áll, hogy durvább hatást szeretnél elérni több só használatával, vagy finomabb hatást kisebb mennyiségű só alkalmazásával.

Élethű leverődések többféle módszerrel

Ahhoz, hogy valóban realisztikus leverődéseket, kopásokat hozhass létre, több lépést kell végrehajtanod. Mindig célszerű megtervezned az egyes lépéseket, hiszen több effekt összessége teremti meg a végső eredményt.

Azt javasoljuk, hogy próbálj ki minél több módszert és eljárást, kísérletezz bátran, és később maradj annál, amelyik a legszebb hatást hozta! A gyakorlás során akár kombinálhatsz is más-más eljárásokat, különféle anyagokat.

A makettezésben az a legizgalmasabb, hogy mindig tanulhatsz valami újat, megismerhetsz többféle alapanyagot, míg végül kialakul a saját módszered. Idővel egyre realisztikusabb modelleket alkothatsz, melyeket büszkén kiállíthatsz a vitrinedben.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.