A rendszerváltás előtti évtized egyik legmegdöbbentőbb gyilkossági ügye történt 33 éve a Heves megyei Lőrincin. 1988. december 23-án egy családapa megölte ikerfiait. Potvorszki Józsefet első fokon halálra ítélték, de jogerősen végül életfogytot kapott. Egykori felesége még ma is álmodik a két megölt fiúval, Péterrel és Tamással.

Vitte volna a gyerekeket is

A 35 éves Potvorszki József mindössze öt nappal korábban, december 17-én szabadult az egri börtönből, ahová csalás és üzérkedés miatt kellett bevonulnia. A rácsok mögött tudta meg, hogy felesége, Aranka el akar tőle válni, és vinné magával a nyolcéves ikreket, Pétert és Tamást is. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Tragédia az iskolai táborban

A családot 1987-ben egy olyan tragédia érte, ami után minden elromlott. Ekkor fulladt vízbe egy leányfalui iskolai táborban Zolika, a legidősebb fiuk. Potvorszkiné ilyen előzmények után akart válni a férjétől, aki állítólag nem volt verekedős, de az alkoholt szerette.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Az ikrek vitáztak, József döntött

Péter és Tamás, a két gyerekük december 23-án azon vitázott, hogy melyikük kivel szeretne együtt karácsonyozni. Potvorszki József ekkor határozhatta el véglegesen, hogy gyógyszerrel elaltatja, majd megfojtja két fiát, aztán megöli a feleségét, végül pedig saját magát.

Meg akarta mutatni feleségének a holttesteket

Feleségét mindenképpen felelősségre akarta vonni a hűtlenségért, és a két gyerek holttestét is meg akarta mutatni neki, hogy ezzel is szenvedést okozzon az asszonynak, mielőtt vele is végez. Így akart bosszút állni.

Nyugtatót tett a kólájukba

Aranka aznap este hatig dolgozott egy helyi boltban, miközben Potvorszki és a két fiú otthon voltak. A srácok játszottak. Délután pénzt kaptak az apjuktól, mert kishajót szerettek volna venni. Amikor hazajöttek, és tévét néztek, az apjuk nyolc szem Seduxent oldott fel a kólájukban. Öt órára elszenderedtek.

Biciklikormánnyal sújtott le fiára

József először meggyőződött róla, melyik gyereke alszik mélyebben, majd a másikkal kezdte. Kispárnával és kézzel fojtogatta, aztán a nyakánál fogva az alsó szinten található garázsba vonszolta, ahol beültette a kocsiba. Mivel a fia nyöszörgött, ezért egy bicikli kormánydarabjával többször fejbe vágta. Ezután kábeldarabbal és sállal fojtogatta, majd egy baltával sújtott le.

Áramot vezetett fia testébe

Amikor egyik fia meghalt, következett a másik, akinek elektromos vezetékkel 220 voltot vezetett a testébe. Őt is lecipelte a garázsba és őt is fejbe vágta a baltával. A két gyerek holttestét a kocsiba rakta, lemosta magáról a vért, majd elrejtette Péter és Tamás ruháit, hogy úgy tűnjön, nincsenek otthon.

Aranka felébredt, ez mentette meg az életét

Amikor Aranka hazaért a munkából, férje azt mondta neki, hogy a két gyerek az anyósánál van. A férfi ekkor már bekészítette a hálószóbába a kötelet, amivel meg akarta kötözni feleségét, de a vacsora utáni italtól elálmosodott és elaludt. Reggel ébredt csak fel, és oda is kötözte az asszony lábát a heverőhöz, de Aranka szerencsére felébredt, és ellenállt.

Feldíszitették a karácsonyfát, kimentek a sírhoz

Potvorszki még ekkor sem szólt arról, hogy megölte két gyereküket, akiknek a holtteste ráadásul valahol ott hevert a házban. Férj és feleség még a karácsonyfát is feldíszitette, aztán kimentek korábban meghalt fiuk sírjához is. Aranka aztán elkezdett gyanakodni, Potvorszki pedig végül vallomást tett a rendőrkapitányságon.

Halál helyett életfogytiglan

Potvorszki Józsefet első fokon halálra ítélték, de az akkor kiszabható legsúlyosabb büntetést a Legfelsőbb Bíróság végül életfogytiglani szabadságvesztésre módosította. A családirtó 2009-ben szabadult a szegedi Csillagból, ahol végig dolgozott és kifogástalan volt a magaviselete.

Aranka csak a szépre emlékszik

Potvorszki szabadulása után egy aluminiumöntödében dolgozott, de azóta már elhunyt. Egykori felesége, Aranka erre azt mondta, megnyugodott, amikor megtudta a hírt. Péterrel és Tamással a mai napig álmodik, és szerencsére csak a szép emlékek jönnek neki elő. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó-grafika