Az utóbbi években a közel-keleti konyha egyre népszerűbb lett hazánkban. Míg régebben ritka különlegességként gondoltunk rá, ma már sokak mindennapi életének része. De mi is adja ennek a konyhának az egyediségét?

Az egyszerű, mégis sokszínű ízeket és tápláló fogásokat kínáló közel-keleti konyha azok számára is élményt nyújt, akik most ismerkednek vele. A hummusz talán a legismertebb fogás ebből a régióból, amely manapság már igazi divat ételnek számít. Vajon hogy lehet egy ilyen közkedvelt étel elkészítéséhez elég néhány hozzávaló? Csicseriborsó, tahini, citromlé, fokhagyma és olívaolaj – ezekből az egyszerű alapanyagokból áll össze a tápláló és finom hummusz. 

A hummusbar éttermeit érdemes választani, ha ki akarjuk próbálni ezt a finomságot.

Meglepően egyszerű alapanyagok

A hummuszt sokan szeretik, mert ízletes és sokoldalú. A csicseriborsó nemcsak finom, hanem rengeteg tápanyagot és fehérjét tartalmaz, így a vegetáriánusok és vegánok számára is kiváló. Hogy lehet, hogy néhány hétköznapi hozzávaló ilyen harmonikus egységet alkot? A titok talán az egyensúlyban rejlik. 

A tahini, amely egy szezámpasztából készült krém, az egyik fő összetevője. Ez biztosítja azt a krémes textúrát és gazdag ízt, amit mindannyian szeretünk. Ha próbáltad már a hummuszt, akkor biztosan észrevetted, hogy ezek az ízek nagyszerűen kiegészítik egymást.

Hummus környezettudatosan?

A közel-keleti ételek kedvelői gyakran említik, milyen fontos a fenntarthatóság és a környezettudatos megoldások használata. Te mit gondolsz az élelmiszeriparban ezekről? Miközben a közel-keleti fogásokat élvezzük, nem feledkezhetünk meg a bolygó megóvásáról sem.

Az elérhető alapanyagok és a helyi termékek használata csökkenti a szállítás terheit, a felesleges csomagolást és az ezekkel járó környezeti lábnyomot. Ezen a területen a hummusbar is törekszik a hulladék minimalizálására.

A hummusbar lánc kihívásai

Az éttermek franchise rendszerben üzemelnek, ami azt jelenti, hogy bár ugyanazt a nevet viselik, minden egyes étterem külön kezeli az alapanyagok beszerzését és a rendelkezésükre álló lehetőségeket. Például nem egyértelmű, hogy a csicseriborsó magyarországi vagy külföldi forrásból származik-e.

A lánc célja, hogy egészséges és elérhető táplálkozást nyújtson, világszerte megismertetve a közel-keleti konyhát. Miközben ezt elérik, szem előtt tartják a vásárlók környezettudatosság iránti igényét is. A folyamatosan változó világban a vendéglátóhelyek számára nem könnyű, de az új trendekhez való alkalmazkodással sikeresek lehetnek.

Elgondolkodtál már azon, milyen fontos szerepet játszhatnak ezek az éttermek a fenntartható gasztronómia terjesztésében? Az étkezési szokásaink megváltoztatása kihívást jelent, de a hummusbar ezen az úton tett lépései döntő fontosságúak lehetnek.

Fenntarthatósági szempontból az étteremlánc folyamatosan vizsgálja, hogyan csökkentheti környezeti terhelését. Reméljük, hogy a következő év jelentős változásokat hoz majd ezen a téren, hiszen a zöldülés a jövő útja. 


Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a hummusbar.eu oldalt működtető cég.