Második világháborús hősi halottat exhumáltak a Pest vármegyei Fóton – közölte a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatósága csütörtökön a Facebook-oldalán.

18 évesen halhatott meg

Azt írták, a Fót és Budapest közötti főút mellett egy jelzett katonasír volt, amelyen Bányász József neve volt olvasható, aki a szakemberek szerint az 1/I. ejtőernyős zászlóalj kötelékében szolgált, és 1944 decemberében, 18 évesen, a fóti harcokban halt hősi halált. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Fotó a helyszínről:

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Feltárás

Az igazgatóság munkatársai március 13-án végeztek feltárást Fóton. A síremléket nem pontosan a maradvány felett helyezték el, ezért az út irányában további bontás vált szükségessé, így tudták exhumálni a katonát.

Tárgyakat is találtak a sírban

A sírban talált tárgyak – bakelit koronás gombok, magyar inggombok, Szent László hadosztály-jelvény – alapján egyértelmű volt, hogy magyar katona földi maradványai kerültek elő, a csontok vizsgálatával végzett életkorbecslés alapján pedig fiatal volt az illető.

Helyszíni felvétel:

Bányász József maradványai

A tárgyi leletek és a becsült életkor is azt igazolták, hogy valóban Bányász József honvéd földi maradványai nyugodtak a főút mellett. A katona csontváza alapján komoly sérüléseket szenvedett el halála előtt: jobb és bal combcsontja és a bal medencéje is törött volt – írták.

Fotó a helyszínről:

Újratemetés

Bányász Józsefet a közeljövőben Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák számára kijelölt parcellarészen temetik újra.

Ejtőernyős ezred

Fót község térségében zömében a pápai magyar királyi vitéz Bertalan Árpád 1. ejtőernyős ezred II. zászlóalja védekezett az 1944. december 13. és 19. közötti időszakban. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép és belső fotó: Magyar hadisírgondozás Facebook