Alig néhány napja robbant ki a háború, és már több kárpátaljai magyar meghalt a harcokban. Az egyik áldozat a 22 éves Bilak Vaszil, a másik pedig az ungvári származású Kis Sándor. A 29 éves férfi tengerészként szolgált az ukrán hadseregben, édesapja néhány évvel ezelőtt Donyeckben tűnt el, valószínűleg ő is a harcmezőn halt meg.

Két kárpátaljai halt meg

Az elmúlt napokban két kárpátaljai katona is életét vesztette az Ukrajna védelmében folytatott harcokban.  Az egyik áldozat, az ungvári születésű 29 éves Kis Sándor az ukrán haditengerészetnél szolgált, Ocsakovnál esett el. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

18 évesen vonult be

Két gyermeket hagyott hátra. A katona halálhírét felesége jelentette be a közösségi oldalán, amit az egykori ungvári iskolatársak és barátok is megerősítettek. A tengerész, aki 18 évesen, 2012-ben vonult be katonának, a Krím-félsziget megszállására irányuló orosz műveletek során az egyik ukrán hadihajón teljesített szolgálatot, amelyet utolsóként foglaltak el az orosz katonák.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Családja összetört

A családja teljesen összetört a tragédia hírétől, még ők maguk sem akarják elhinni, hogy a mindig jókedvű fiatalembert nem látják többé, de mérhetetlenül büszkék rá. Sándort a kisfiai mellett a felesége, a szülőfaluja és az egész ország gyászolja.

10 éve szolgált a haditengerészetnél

„Kárpátalján született, de Odesszában élt a családjával az elmúlt években. Még 19 évesen, 2012-ben csatlakozott az ukrán haditengerészethez önkéntesként, és már a Krím 2014-es orosz megszállásakor is egy aknaszedő hadihajón teljesített szolgálatot” – mondta a Blikk a hősi halált halt katona egyik családtagja.  

Rakétával lőtték ki a hajót

„Amikor az oroszok azt mondták, hogy adják meg magukat, a társaival elénekelte Ukrajna nemzeti himnuszát. Igazi hős volt, dicsőség, hogy ő az unokaöcsém. Ezúttal is próbáltak ellenállni az oroszoknak, de egy rakétával kilőtték a hajóját. A társaival együtt 21-en vesztek oda” – mondta az asszony.

Két gyermeket neveltek

Kis Sándor feleségével két gyermeket nevelt. A 7 éves Sanyikát és a 9 éves Robikát. Mindketten példaképüknek tekintették édesapjukat.

Összeomlott az özvegy

Sándor felesége, Mária összeomlott, el sem akarja hinni, hogy a férje nem megy haza többé. A családtól megtudtuk, a gyermekek édesanyjuktól már tudják, hogy mi történt, amitől vigasztalhatatlan zokogásban törtek ki.

Az apja is a háborúban halt meg

A családban nem Sándor az első, aki a háborúban halt meg. 2015-ben Sándor édesapja Donyeckbe ment harcolni, azóta pedig semmi hír nem érkezett felőle. A tengerész gyakran beszélt róla, és nagyon büszke volt rá. Próbálta felkutatni, a Facebookon is keresgélt, minden eszközt igyekezett bevetni, de sehogy nem talált róla információt.

A húga is búcsúzott

„Egy angyallal több lett az égen. Az élet hátralévő részében emlékezünk rád és szeretünk! Hiányzol!” – így búcsúzott Sándortól testvére a közösségi oldalon.

Egy filmben is szerepelt

Sándor a Krím-félsziget elfoglalása során az utolsó ukrán hajó fedélzetén tartózkodott, amely nem adta meg magát az oroszoknak. A katona egyébként egy epizódszerepet is játszott Ukrajna utolsó krími hajójáról, a Cserkasziról szóló filmben, amiben a tengerészek hősies helytállását mutatták be. A 2014-es események után is az ukrán haditengerészet zászlaja alatt maradt és harcolt tovább. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Itt szolgált Kis Sándor

Kiemelt kép: Kis Sándor – Forrás: zaholovok.com.ua