Az elfajult droghelyzet ellen demonstráltak több mint egy hónappal ezelőtt Tiszaburán. A településen ugyanis egyre magasabb a pszichoaktív szerek fogyasztóinak a száma, az önkormányzat emiatt szervezte meg a „Le a droggal Tiszaburán” elnevezésű tüntetést. Az eseményen összesen 200 helybeli vett részt. A rendőrség szinte hetente fog el olyan drogdillereket, akik a településen árulják a veszélyes szereket.

Drogügyek Tiszaburán

A gondok jelentős részét a súlyosbodó droghelyzet jelenti Tiszaburán. A polgármester szerint a demonstráció óta többen is önként vonultak be elvonóra. „A tüntetést követő hetekben összesen öten jelentkeztek az önkormányzatnál, hogy nem bírják tovább a jelenlegi állapotot, így elvonóra szeretnének menni” – mondta Farkas László, polgármester. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Szakember vizsgálja meg a szenvedélybeteget

Maga a folyamat úgy működik, hogy elsőként az önkormányzatnál kell jelentkezniük az érintetteknek, de valamely családtag is adhat jelzést. Ilyenkor egy addiktológus szakember is megvizsgálja az érintettet, ilyenkor szűréseket és állapotfelméréseket is végeznek. Ezt követően, körülbelül egy hónapon beül megkezdődik az érintett rehabilitációja.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Helyben gyógyítanák a betegeket

„A probléma sajnos olyannyira jelen van a település mindennapi életében, hogy nem szabad szemet hunyni felette. Máshol, főleg a nagyobb városokban akadnak szenvedélybeteg ellátó központok, de a fennálló helyzetre való tekintettel az a legjobb megoldás, ha a településen is létesítünk egyet. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi kirendeltsége és jómagam is azon dolgozunk, hogy a jövőben minden rendelkezésre álljon és megteremtsünk a lehetőséget egy szenvedélybeteg-ellátó központ működtetéséhez” – mondta a polgármester.

Dillert fogtak

Március végén kábítószer-kereskedelem miatt őrizetbe vettek egy tiszaburai férfit, aki az elmúlt 1-2 évben rendszeresen árult drogot helyieknek, közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A férfi pakkonként 500-1000 forintért árulta a drogot, akinek a letartóztatását a bíróság elrendelte.

Évek óta drogot árult

Az abádszalóki járőrök Pusztataskony közelében, a Tisza-hídhoz vezető úton ellenőriztek egy személyautót vezető férfit március 19-én. Megállapították, hogy a jármű egyik utasa az a tiszaburai férfi, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy az elmúlt 1-2 évben helyi lakosoknak rendszeresen kábítószert adott el, pakkonként 500-1000 forintért.

Eljárás indult

A rendőrök a gépkocsi átvizsgálása során alufóliába csomagolt fehér port találtak, ami az előzetes szakvélemény szerint új pszichoaktív anyag. A férfit előállították a Karcagi Rendőrkapitányságra, és gyanúsítottként hallgatták ki. A férfi ellen új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt van folyamatban eljárás.

Designerdrogok

A designerdrogok, vagy szintetikus drogok olyan pszichoaktív anyagok, melyeket gyakran kémiai változtatásokkal állítanak elő, ezáltal pedig lehetővé teszik a dílerek számára, hogy megkerüljék a törvényeket, és/vagy erősebb hatásokat produkáljanak, mint a hagyományos illegális drogok. Ezek gyakran új szintézisek vagy módosított verziók a már létező anyagoknak.

Így néznek ki a desingnerdrogok

Kiszámíthatatlan szerek

A designerdrogok kiszámíthatatlan veszélyeket hordoznak magukban, mivel azok gyakran nem kerülnek szabályozásra, és ezáltal nem kerülnek ellenőrzés alá az összetételük, a dózisuk, vagy a mellékhatásaik tekintetében. Elsősorban azért készítik őket, hogy utánozzák a népszerű illegális drogok hatásait, mint például az ecstasyt, a marihuánát vagy a kokaint, mindezt sokkal olcsóbban és persze veszélyesebben. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt, kép: drogdillerfogás Tiszaburán – Forrás: police.hu