Az erről szóló sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy nem véletlenül csak az engedélyezett helyeken szabad fürdeni – s még ott is tartogathat veszélyeket a strandolás.

Ennyi elismerést adtak át

Az idén eddig 57 rendőr részesült vezetői elismerésben emberélet megmentése során nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenysége miatt – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési osztályának munkatársa pénteken Budapesten. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hűek esküjükhöz

Varga Balázs rendőr alezredes a Kopaszi-gátnál lévő vízirendészeti rendőrőrsnél tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a rendőrök – esküjükhöz híven – akár az életük feláldozásával is mentenek életet. Egyúttal külön köszönetet mondott az életmentőknek.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sok öngyilkosságot akadályoztak meg

„A kiképzés során nagyon sok komoly feladatra kiképzik a rendőröket, de a bátorságot és önfeláldozást nem lehet tanítani” – fogalmazott. A dicséretben részesült rendőrök egyike egy fiatal lány öngyilkossági kísérletét akadályozta meg Budapesten. Mások Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében az örvénylő Sajónál hárítottak el öngyilkossági kísérletet.

Kiemelt figyelem a strandokra

Július 16-án pedig a Dunában bizonytalanul úszó férfira lettek figyelmesek a vízirendészet munkatársai, a férfi hamarosan elmerült, az egyik rendőr a hajóból kiugorva felszínre hozta, majd beemelték a hajóba. Az alezredes hangsúlyozta, hogy a vizek, strandok biztonságára nagy figyelmet fordít a rendőrség.

Egyre többen fulladnak bele a vizekbe

Mindezek ellenére augusztus elsejéig 81-en fulladtak vízbe, ami növekedést mutat, tavaly ez a szám 62 volt. Közlése szerint három vízirendészeti rendőrkapitányság van Magyarországon: a tiszai vízirendészek 134 mentésből nyolc esetben mentettek ki embereket közvetlen életveszélyből, a Dunánál 114 mentésből 24 volt ilyen, a Balatonon pedig 114 esetből 233 embert tudtak kimenteni.

Nagy tapasztalatra van szükség

„Ez azt mutatja, hogy a mentés, illetve a rendőrök felkészültsége nagyon magas szintű. Munkatársaink a nap 24 órájában figyelik a vizet” – mondta Varga Balázs. Megjegyezte, a vízirendőrök ellenőrzik a hajók állapotát, a hajózási vállalkozásokat is. „Sokrétű tudásra és nagy tapasztalatra van szükségük” – tette hozzá.

Vaskos bírság járhat annak, aki a tilosban mártózik meg

Varga Balázs hangsúlyozta, a szabad vizek veszélyesek a hőfokuk, a sodrásuk, a kiszámíthatatlanságuk miatt, a felszín alatti tárgyakat nem lehet látni, ismeretlen vízbe beugrani nagyon veszélyes. Tudomásul kell venni, hogy a fürödni tilos táblával jelölt helyeken nem szabad fürdeni”, e szabálysértés 5 ezertől 150 ezer forintos bírsággal sújtható” – fűzte hozzá.

Figyelni kell a hőmérsékleti különbségekre

Emellett a kijelölt strandokon is óvatosan kell fürdeni, különösen a bányatavaknál, ahol izomgörcsöt vagy szívbénulást is okozhat a markáns hőmérséklet-változás. ráadásul a tolvajok is aktívak a strandokon, azonban egy kis odafigyeléssel megelőzhetők ezen esetek.

Ha baj van, hívjuk a 112-es segélyhívót!

Nemrég egy budapesti strandon kamerák segítségével röviddel az eset után sikerült azonosítani az elkövetőt – említett példát. A megelőzés a legfontosabb, de ha mégis megtörténik a baj, lehet jelenteni személyesen a rendőrségen vagy a police.hu rendőrségi honlapon, illetve a 112-es segélyhívó számon – közölte Varga Balázs. (MTI). A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk saját illusztráció.)