Összeütközött két autó szombaton késő este Budapest belterületén, a 6-os számú főúton a 16-os és a 18-as kilométerszelvény között, a balesetben egy ember meghalt, hárman megsérültek – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu honlapon.

Érdnél történt

Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt 2021. október 9-én 22 óra 20 perckor a 6-os főúton Érd magasságában.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fotó a helyszínről:

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egy ember meghalt

Eddig még tisztázatlan körülmények között frontálisan ütközött össze két személygépkocsi. A baleset következtében a Mercedes átzuhant a szalagkorláton és az árokban landolt, vezetője, egy 38 éves budapesti férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, számolt be róla a rendőrség oldala.

Helyszíni fotó:

Fotó: police.hu

Életveszélyes sérült is van

Utasát, egy 57 éves nőt a mentők életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. Az Audit egy 28 éves fiatalember vezette, ő súlyos, míg utasa könnyű sérüléseket szenvedett. A baleset körülményeit a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja.

Az autó szinte a felismerhetetlenségig összeroncsolódott:

Fotó: police.hu

Brutálisan megnőtt a halálos balesetek száma

Nagyon megugrott a halálos balesetek és az ezekben elhunytak száma is az utakon. A jelenlegi baleseti statisztikák 39-cel több halálos kimenetelű balesetet és 59-cel több elhunytat tartanak számon, mint a tavalyi év azonos időszakában, írta meg BudapestKörnyéke.hu.

Több, mint 10 ezer

95-tel nőtt a személyi sérüléssel végződő balesetek száma: amíg idén január és szeptember között 10 570 esetet regisztráltak, addigi a tavalyi esztendő háromnegyedében 10 475-öt. A rendőrség többször hangoztatta, a tavalyi amolyan bezzeg év volt, amikor olyan kevés baleset történt az ország útjain, mint 1956 óta még soha, főként a pandémiának köszönhetően.

Kevesebb baleset

2019-ben 12304 sérüléssel végződött baleset történt, 1734-gyel több, mint az idén. Ha ebből a szempontból nézzük az elborzasztó, több halálos áldozatot követelő balesetek nagy száma ellenére is jobb a helyzet, mondhatni, biztonságosabbak az utak, mint két éve ilyenkor voltak.

Több halálos áldozat

Azonban érdemes a számok mögé nézni és a kevesebb baleset ellenére mégsem mondható ki, hogy javult a helyzet. Idén az év első kilenc hónapjában 333 halálos kimenetelő közúti közlekedési balesetben 385-en vesztették életüket. Ezzel szemben 2020-ban 294 baleset követelt emberéletet, s azokban összesen 326-an vesztették életüket.

Ittas sofőrök

A legtöbb súlyos kimenetelű baleset okozója ittas állapotban volt az elsődleges vizsgálatok szerint,  országos szinten viszont csökkent az ittasan okozott balesetek száma. Az összes sérüléssel végződő eset 8,4%-ában játszott szerepet az alkohol, míg tavaly minden tizedikben.

Legfőbb ok a gyorshajtás

A baleseti okok lényegében ugyanazok, mint már évek óta és az arányuk sem tér el lényegesen a korábbiaktól. A balesetek 31%-át az elsődleges adatok szerint a sebesség helytelen megválasztása okozza, ami magában foglalja az abszolút és a relatív gyorshajtást is.

Elsőbbség meg nem adása

Minden negyedik baleset az elsőbbség meg nem adása miatt történt, az összes eset 17%-a pedig a kanyarodás szabályainak megsértése miatt. A negyedik fő baleseti ok a nem megfelelő követési távolságtartás: az összes baleset 9%-a emiatt történik a rendőrség adatai szerint.

Legtöbb balesetet a személygépkocsik okozzák

A balesetek kétharmadát (66%) a személygépkocsik vezetői okozták. Minden tizedikért a szabálytalan kerékpárosokat terheli a felelősség.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Helyszíni fotó – Forrás: police.hu