A Velence Korzónál rosszul lett egy férfi vezetés közben, vélhetően sztrókot kapott az autójában. Arra még volt ereje, hogy félreálljon, majd eldőlt az ülésen és csak arra volt ereje, hogy nyomja a dudát. Tíz percig senki sem ment oda hozzá, pedig sokan voltak a Velencei-tónál. Ekkor érkezett a két hős egyenruhás: Dér Attila rendőr és Birtalan József körzeti megbízott.

Közömbös emberek

Sokan jártak arrafelé, de csak egy rendőr és egy polgárőr vette észre, hogy a Velence Korzó parkolósávjában álló kocsi vezetőjének problémája van, illetve csak ők mentek oda megnézni, miért dudál, és rögtön felismerték, hogy az idős férfi segítségre szorul. Nem ez volt az első közös életmentésük.

Kellemes vasárnap délelőtt

Február 18-án délelőtt Dér Attila törzszászlós, a Gárdonyi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztály szolgálatirányító parancsnoka és Birtalan József, a Kápolnásnyék és Környéke Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja láttak el gépkocsizó járőrszolgálatot a kapitányság illetékességi területén, és eközben áthajtottak a velencei Tópart utcán. A velencei korzó forgalma még nem közelítette meg a nyári nyüzsgést, de ez a vasárnap délelőtt is olyan kellemesen tavaszias volt, hogy viszonylag sokan sétálgattak, és járműből is több közlekedett a szokásosnál.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Rendszertelen dudálgatás

“Már messzebbről hallani lehetett a rendszertelen és nem túl hangos dudálgatást, aztán ahogy a szemközti sávban mellé értünk, azonosítani is tudtuk a kürthangok forrását. A korzóval párhuzamos parkolósávban állt, és bár nem láttunk benne senkit, mindketten biztosak voltunk abban, hogy valami nincsen rendben” – idézte fel Dér Attila, aki a legközelebbi lehetőségnél megfordult a szolgálati autóval. 

Erőtlenül feküdt

“Ezúttal közvetlenül mellette tudtunk megállni, és ahogy Józsi benézett a kocsiba, rögtön látta, hogy egy 60 körüli férfi fekszik benne a sofőrülésről a másikra dőlve. Észrevett minket, mert erőtlenül felemelte a kezét. A közelben leparkoltam, és hívtam a 112-t.” – mesélte Dér parancsnok.

Nagyon sápadt

“Picit a fejét is megemelte, amikor próbált nekünk inteni, és ekkor azt is láttam, hogy nagyon sápadt” – vette át a szót Birtalan József, aki elsőként lépett oda a járműhöz. “Kinyitottam a sofőroldali ajtót, és kitapintottam a férfi pulzusát, amit alig lehetett érzékelni.”

Szédült, elzsibbadt a teste

“Próbált volna felülni, de mondtam neki, hogy inkább maradjon nyugalomban. A fejét is csak annyi időre emeltem meg, amíg vizet adtam neki. Halkan beszélt, de megadta a személyi adatait. Kiderült, hogy 62 éves, és azt is elmondta, hogy hozzávetőleg negyedórával korábban szédült meg és kezdett el zsibbadni vezetés közben, de annyi ereje még volt, hogy megálljon. 

Nyomkodta a dudát

A rosszulléte elején még nem gondolta, hogy egyik pillanatról a másikra rosszabbodni fog az állapota, ezért csak a hozzátartozóit hívta, akik úton is voltak a korzó felé. Ezután viszont annyira meggyengült, hogy már ülni sem bírt. Képtelen volt telefonálni, csak a dudát tudta úgy-ahogy nyomkodni.” – mesélte a körzeti megbízott.

Nem ment oda hozzá senki

“Azt mondta, pár perccel azután lett rosszabbul, hogy hazatelefonált. Ez azt jelenti, hogy legalább tíz percen át dudálgatott, és nem ment oda hozzá senki, pedig itt üzletek is vannak, és vasárnap lévén az átlagosnál több járókelőt láttunk” – fűzte hozzá Dér Attila. “Szerencséje volt, hogy pont akkor haladtunk el mellette, jóllehet a mentők érkezése előtt a hozzátartozói is rátaláltak. Az intézkedésünkkel értékes perceket nyertünk, és csak ez számít. Időközben megtudtam, hogy már jobban van, otthon lábadozik.” – mondta az egyenruhás.

Felfigyeltek a szokatlanra

A törzszászlósnak és a polgárőrnek nem ez volt az első közös életmentése. “Akkor arra figyeltünk fel, hogy két ételcsomag lógott egy lakóház kerítésén, és mindketten tudtuk, hogy ott egy idős férfi lakik” – emlékezett Dér Attila a néhány évvel ezelőtti esetre. 

Betörték az ajtót

“Hosszan csengettünk, és kiáltoztunk is, de mivel választ nem kaptunk, a kapu pedig kulcsra volt zárva, átmásztunk a kerítésen. Amikor a nappali ablakán feltoltuk a redőnyt, láttuk, hogy a fotelben ül. Észrevett minket, mint később kiderült, hallott is, és próbált volna felállni, de nem bírt. Biztosnak tűnt, hogy sztrókot kapott, ezért rögtön mentőt hívtunk, majd betörtük az ajtót, és behatoltunk.” Megitatták, és biztosították arról, hogy a mentősök nemsokára megérkeznek. Ezután kórházba szállították a férfit. “Beszélni is alig tudott, de a szemével megköszönte, hogy a segítségére voltunk.” – mesélték az életmentő egyenruhások.

Forrás: Police.hu Kiemelt kép: Birtalan József és Dér Attila – Kékvillogó-montázs