Az internet sötét oldalaként emlegetett darkweben bankkártyaadatokkal kereskedő férfi elleni nyomozást fejezett be a rendőrség. A 33 éves férfi 7844 – nagyrészt külföldi bankok által kibocsátott – bankkártya adatait szerezte meg, majd kínálta eladásra különböző darknetes piactereken – közölte a rendőrség.

Nemzetközi összefogás

A magyar rendőrök az Europollal együttműködve szerezték be az elkövető azonosításához szükséges információkat, majd házkutatást tartottak annak a férfinak a lakóhelyén, aki lopott bankkártya-adatokkal kereskedett.

Nagyban űzte az ipart

A nyomozók megállapították, hogy a férfi jelen volt a korábbi legnépszerűbb darkwebes kereskedelmi felületeken. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Saját zsebre is dolgozott

A győri férfi nemcsak bankkártyák, hanem PayPal-fiókok adataival is rendelkezett, az információkat saját maga is felhasználta különböző online vásárlások során.

Ukrán csalót is elkaptak

Szeptember elején elfogtak egy 28 éves ukrán állampolgárságú férfit Budapesten, aki a gyanú szerint csalással megszerzett amerikai bankkártya-adatokkal Magyarországra rendelt elektronikai eszközöket, így többmilliós kárt okozott.

Több millió forintos kár

A rendőrség közleménye szerint egy magyarországi pénzintézet feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen indult eljárás, miután a banki szakembereknek gyanús lett, hogy augusztus végén valaki – feltehetően álnéven – több millió forintért rendelt meg elektronikai eszközöket.

Amerikai kártyákkal “zsugázott”

A megrendelő 26 amerikai bankkártya adatait felhasználva budapesti csomagpontokra kért kézbesítést. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói augusztus 31-én Erzsébetvárosban csomagátvétel közben fogták el a feltételezett tettest.

A megrendelt árú

A férfi lakásán a rendőrök bontatlan csomagolású mobiltelefonokat, bluetooth fülhallgatókat és más vezeték nélküli elektronikai eszközöket találtak, amelyek feltehetően szintén hasonló bűncselekményekből származtak.

Fontos megbízás egy magyar szakembernek

Szendrei Szabolcsot nevezte ki a Mastercard a hordozható fizetési eszközök (wearable payment devices) elterjesztéséért Európában – közölte a társaság az MTI-vel.

Órában

Európában már több mint 40 országban van lehetősége a Mastercard kártyabirtokosoknak, hogy bankkártyájukat órákba és egyéb eszközökbe regisztrálják.

Azt állítják, hogy biztonságos

A Printec kutatócég adatai szerint a hordozható eszközökkel történt fizetések globálisan négyszeresére nőttek 2017-2020 között. A Juniper idén júliusban publikált felmérése alapján pedig Kelet- és Közép-Európában 30 szoros növekedést várható 2021-2026 között. Az okoseszközökkel történő biztonságos fizetést a Mastercard tokenizációs technológiája biztosítja, amelynek révén az eredeti bankkártyaszám helyett egy egyszerhasználatos token vesz részt a tranzakcióban – áll a közleményben.