A modern orvostudomány is kezdi elfogadni azt a tényt, hogy minden betegségnek lehet lelki eredetű oka, mégha ez nem is mindig egyértelmű. A legnagyobb kárt a stressz okozza, amelynek hatására nemcsak aranyeresség, hanem más egyéb betegség is kialakulhat. Nézzük, mit tehetünk ellene!

Az aranyeresség: mi az oka a kialakulásának?

Az aranyeresség sokkal több embert érint, mint hinnénk, sajnos a felnőtt lakosságnak majdnem a fele szenved tőle. Civilizációs betegségről beszélhetünk, és valószínűleg a jövőben még több ember lesz érintett.

Ezt is, mint más betegséget, megelőzni könnyebb, mint kezelni. Az aranyér gyógyításával a proktológusok foglalkoznak, Budapesten például a Dr. Bánfalvi Aranyér Központba érdemes időpontot kérni, amennyiben arra gyanakszunk, hogy aranyerünk van.

Jellemző tünetek lehetnek a következők:

  • Viszkető érzés a végbéltájékon
  • Fájdalmas duzzanat a végbél nyílásánál
  • Nyálkás, esetleg véres széklet

Az aranyér kialakulásához vezethet a hasmenés ugyanúgy, mint a székrekedés. Ha észrevesszük, hogy megváltoztak a székelési szokásaink, és a zavarok régóta nem múlnak el, jobb, ha felkeresünk egy proktológiát! Érdemesebb magánrendelőbe menni, mert ott biztosan nyugodt környezetben zajlik majd a kivizsgálás, és a kezelés is egyénre szabott módon történik.

Hasmenés és székrekedés: főleg a stressz okozza a bajokat

Tudván, hogy a hasmenés és a székrekedés is aranyeret okozhat, azt gondolhatjuk, hogy ha majd jobban odafigyelünk székelési szokásainkra, nem eszünk bélirritáló ételeket, nem iszunk puffadást okozó italokat, akkor elkerülhetjük a betegséget.

Ám hiába teszünk meg mindent az egészséges életmódra való átállás érdekében fizikai szinten, ha a lelkünket nem tartjuk karban! Elég egy nagyobb projekt a munkahelyünkön, hosszabb ideig tartó konfliktus a kamasz gyerekünkkel, netán egy válási procedúra, vagy egy nem megoldható probléma, és máris észre fogjuk venni, hogy többször megy a hasunk.

A stressz ugyanis leginkább hasmenést okoz, hiszen önkéntelen bélmozgásokat idéz elő. Ez a vegetatív idegrendszerrel van összefüggésben, aminek működésére nincs ráhatásunk. A lelki terhek hatására testünk másképp kezd el reagálni az ingerekre.

Az is előfordulhat, hogy a stresszel járó szorongás – ahogy a nevéből is kiolvasható – épp szorulást okoz. Ilyenkor nem merjük elengedni a minket foglalkoztató problémát, kínozzuk vele lelkünket is. Gyakori a székrekedés válás vagy a gyermekek elköltözése idején, de akkor is, ha attól félünk, elbocsátanak minket a munkahelyünkről.

Mit tehetünk a lelki – és testi – gyógyulás érdekében?

Bár mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, aki megfelelő kezeléssel enyhíteni tudja az aranyér tüneteit, de a kiújulás megelőzése érdekében a lelki gyógyulásra is koncentráljunk!

Hatásos lehet a jóga, a torna mint sport, de minden olyan tevékenység is, amely megnyugtatóan hat ránk. A stressz egyik ellenszere a teljes kikapcsolódás: olvassunk, hallgassunk zenét, relaxáljunk, sétáljunk nagyokat a természetben. Törődjünk egészségünkkel minden nap!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.