Vannak mérőműszerek, amiknek a használatára a mindennapokban is szükség lehet. Közülük az egyik az alkoholszonda. A neve valószínűleg sokaknak ismerősen cseng, hiszen ki ne látta volna, ahogy a rendőr megszondáztatja a gépjármű vezetőjét? Ha élőben nem is voltunk szemtanúi, akkor filmekben biztosan láttunk már ilyen jelenetet. Pontosan mit is mér ez a műszer? Hogyan kell használni? Mikor van szükségünk rá? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adunk az írásunkban.  

Hogyan működik az alkoholszonda? 

Ahogy a nevében is benne van, az alkoholszint mérésére szolgáló műszerről van szó. Akár úgy is nevezhetnénk, hogy alkoholtesztelő. Ahhoz, hogy megkapjuk a teszt eredményét, a sofőrnek vagy a munkavállalónak bele kell fújni. Ezt követően a műszer egy szenzor segítségével rövid időn belül kimutatja a lehelet alkoholtartamát. Bár közvetetten, de információt ad a vérben lévő alkoholtartalomra. Azaz kimutatható, hogy az illető fogyasztott-e alkoholt és ha igen mennyit. A teszt eredménye nem az „igen” vagy a „nem” lesz, hanem egy százalékos érték. Ennek alapján enyhe, közepes, illetve súlyos ittas állapotra lehet következtetni. A szonda 0,01 mg/l értékig negatív jelzést ad, az fölött pozitív lesz, az eredményt pedig egy LCD vagy LED kijelzőn látjuk. 

Szüksége van szondára? Akkor a netpolc.hu oldalon megtalálja a munkavédelmi kiegészítők között. 

Milyen típusok közül lehet választani? 

Az alkoholszondának többféle típusa létezik. A hagyományos változatokkal egyszerre csak egy személyt lehet letesztelni. Az úgy nevezett vállalati szondák viszont alkalmasak arra, hogy egyszerre több emberen is használjuk őket. Egy másfajta csoportosításban az alkoholszonda lehet „csutorás” vagy anélküli. A csutorával felszerelt típusok általában pontosabb eredményeket szolgáltatnak, mert ilyenkor csak a leheletet érzékeli a szenzor. A csutora nélküli típusok esetében a környező levegő is analizálásra kerül, ez által pedig torzul az eredmény. 

Kinek lehet szüksége alkoholszondára? 

Az alkoholszonda használata minden olyan helyszínen fontos, ahol tilos az alkoholfogyasztás. Gondolunk itt például a munkahelyekre, ahol a dolgozók nem jelenhetnek meg ittas állapotban. A munkáltatóknak joga van letesztelni őket reggel, közvetlenül a munkahelyre történő belépést követően, illetve napközben és a munkanap végén is. Különös tekintettel kell lenni azokra a munkavállalókra, akik gépjárművet vezetnek, hiszen ők súlyos baleseteket okozhatnak a volán mögött ülve. Az alkoholszondára minden munkáltatónak, főnöknek, csapatvezetőnek szüksége lehet. 

Ez a cikk támogatott tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent a Magyarország TOP10 legolvasottabb hírportálja között szereplő Kékvillogó.hu oldalon, akkor kattintson ide!