Közel 2,5 millió forintot csalt ki egy magát afganisztáni katonának kiadó férfi egy nőtől. A férfi bűntársa a kicsalt pénzt Budapesten, a Teve utcai Rendőrpalota szomszédságában vette fel rendszeresen.

Egy 26 éves székesfehérvári férfi 2018. augusztusában hamis fényképek felhasználásával a Facebookon „Mark Diamond” álnéven, magát Afganisztánban szolgáló amerikai hivatásos katonának adta ki magát. Egy zalaapáti nőt többször megjelölt ismerősként, mire a nő visszaigazolta őt.

A hölgy internetes fordítóprogram felhasználásával folytatott levelezést az “amerikai katonával”, aki a közösségi oldalra történő bejelentkezésekhez és levelezésekhez be nem azonosítható, nigériai és indonéziai szerverekhez köthető IP-címeket használt.  

2018. szeptemberétől a csaló az internetes levelezések során a nő bizalmába férkőzött, akivel sikerült elhitetnie azt, hogy afganisztáni „katonai szolgálatát” követően Magyarországra költözik, melynek előtte jelentős összegű készpénzt (kb. 1,2 millió dollár) küld megőrzésre diplomáciai futár útján a nő címére.

Nemsokára „Braun Harley” néven, mint az általa előzetesen jelzett „futár” jelentkezett a sértettnél és futárköltség, valamint egyéb költségek címén különböző összegek átutalására bírta rá a hiszékeny nőt.  

A férfi még 2018. augusztusában, Budapesten felkereste ismerősét, bűntársát, akinek felajánlotta, hogy amennyiben bankszámláját a rendelkezésére bocsátja, úgy arra különböző magánszemélyektől pénzt utaltat.  Az ismerős 10 százalékért vállalta az együttműködést. A kölcsönbankszámlára 638.970,- Ft érkezett.

<

Még aznap a zalaalpári nőnél újra jelentkezett a „futár”, amelyben azt írta, hogy további pénzre van szüksége ahhoz, hogy a külföldről érkező nagy pénzösszeggel teli csomagot ne világítsák át. A nő ezután még 1.249.495,- Ft-ot utalt át a megjelölt számlaszámra.  

<

Pár nap múlva újra pénzt kértek a nőtől, mondván „újabb problémák merültek fel”. Így harmadszor 1 millió forintot fizetett a csalóknak a nő.

<

A bankszámla tulajdonosa a megérkezett pénzösszeg egy részét még aznap Budapesten,  a Rendőrpalota szomszédságába, a Teve u. 2-4. szám alatti ATM bankjegykiadó automatánál felvette, egy részét pedig továbbutalta.

<

Miután elosztotta a két férfi a kicsalt pénzt, “Braun Harley” újabb pénzösszeg átutalására kérte a nőt.  Aki azonban ettől már elzárkózott, a közösségi oldalon minden kapcsolatot „ismerősével” megszakított, majd a rendőrséghez fordult.

A magát afganisztáni katonának kiadó férfit jogtalan haszonszerzésre irányuló, folytatólagosan elkövetett cselekményével, a sértett tévedésbe ejtésével vádolják.  A bankszámláját kölcsönző férfit pedig a bűncselekmény elkövetéséhez szándékosan segítségnyújtással vádolják.

Kiemelt kép: ezzel a fotóval működtette kamuorfilját a csaló