Az első fokú ítélet szerint felmentette a bíróság azt a gyermekorvost, aki a vádirat szerint egy szülő kérésére hamisan rögzítette a gyermek oltási könyvében a kötelező védőoltások beadását. Korábban a gyermek apja arra kérte meg a gyerekorvost, hogy semmiféle oltást ne adjon be a gyerekének, mert egyszerűen nem hisz bennük.

Háziorvos ellen emeltek vádat

Bizonyítottság hiányában felmentették azt a gyerekorvost, aki ellen most az elsőfokú bíróság hozott ítéletet. Az orvost 2011. szeptember 22-én egy édesapa arra kért meg, hogy legyen az otthon született gyermekének a háziorvosa. A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Elvállalta, ő lesz a gyermekorvos

Az orvos elvállalta, hogy ő legyen a gyermek háziorvosa, és hivatalos személyként tudomásul is vette az apa azon kérését, hogy a gyermeke semmilyen kötelező védőoltást se kapjon meg, mivel azokban az édesapa nem hisz. Az apa szerint ugyanis „a védőoltások csak kárt okoznak”.

Beleegyezett az orvos

A gyermekorvos az apa kérését megértette és elfogadta, és amikor a hat kötelező védőoltás esedékessé vált, a háziorvos az oltási könyvben, a gyermek törzslapján, a védőoltási kimutatásban és a számítógépes rendszerben is valótlanul rögzítette azokat az adatokat, melyek szerint a gyerek megkapta az oltásokat.

Nem kapta meg a kötelező oltásokat

Az édesapa halálát követően a gyermek édesanyja elköltözött egy másik településre, és 2015. március 26-án az új gyermekorvosának elmondta, hogy szerinte a gyermek korábban semmilyen védőoltást sem kapott meg. Az új gyermekorvost ezt jelentette az illetékes kormányhivatalnak.

Nem tudtak bizonyítani a bíróságon

A korábbi gyermekorvost bizonyítottság hiányában mentette fel első fokon a bíróság, ezt pedig azzal indokolták, hogy a kiskorú gyermeken elvégzett vérvizsgálat eredményét kiértékelő szakértő azt mondta, nem lehet megállapítani, hogy a gyermek a születését követően megkapta-e a kötelező védőoltásokat, így különösen a tetanuszt, amely utólagos vizsgálattal a vérből kimutatható. Ugyanakkor a bíróság rögzítette azt is, hogy a többi kötelező oltás vonatkozásában semmilyen laboratóriumi vizsgálat nem készült.

Kizárták az anya vallomását

A bíróság kiemelte, hogy az édesanya és a gyermek új háziorvosának vallomását ki kiellett zárni a bizonyítás során, mert az anyát nem figyelmeztették arra, hogy nem köteles olyan kérdésekre válaszolni, amelyekkel önmagát vagy közeli hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná.

Titoktartási kötelezettség?

A gyermekorvos vallomását pedig azért nem használhatták fel a bizonyításhoz, mert a gyermek édesanyja nem adott felmentést az orvosnak a titoktartási kötelezettsége alól.

Ez is érdekelhet

Felmentették első fokon

A bizonyítékok értékelése után az elsőfokú bíróság felmentette a gyermekorvost az ellene emelt vád alól. Az ítélet azonban nem jogerős, mivel az ügyészség fellebbezett megalapozatlan tényállás és bűnösség megállapítása miatt. A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Védőoltás – Forrás: MTI/Krizsán Csaba