Nem volt pénze albérletre, ezért súlyosan bántalmazta, majd kirabolta az idős asszonyt a Pest megyei férfi. Erzsébet a támadás után nemsokkal meghalt. S. Bálintot életfogytig tartó fegyházra ítélte a bíróság.

Nem volt pénze albérletre

S. Bálint albérletben élt a családjával Dabason. Több mint fél millió forint adósságot halmozott fel, ezért attól félt, hogy kirakják az élettársával az albérletből. A férfi jól ismerte az egyedül élő, 70 éves Erzsébetet, aki rendkívül takarékos életet élt. 2018 tavaszán elhatározta, hogy úgy oldja meg anyagi nehézségeit, hogy kirabolja.

Addig rúgta, míg nem tudta meg, hol a pénz

A házban szembetalálkozott az asszonnyal, ököllel nekiesett és a fejét rugdosta, majd azt követelte tőle, árulja el, hol tartja a pénzét. Az összevert asszony végül elmondta, hogy a padláson lévő zsírosbödönben van a pénz.

A rokonok találták meg a holttestet

A férfi egy rádiózsinórral és egy dróttal megkötözte a nő kezét, magához vette a padláson talált másfél millió forintot, és hazament. Az idős asszony holttestére a sógora és annak felesége talált rá másnap a mosogató előtt.

Azt hazudta, hogy uzsorástól kérte a pénzt

S. Bálint az asszonytól rabolt pénzből kifizette a tartozását, a fennmaradó 1 millió 140 ezer forintot azonban megtalálták nála a nyomozók. A bírósági vallomásában azt állította, hogy egy uzsorástól kérte kölcsön a pénzt, hogy el tudja jegyezni a párját.

Tagadta a gyilkosságot

Azt bevallotta, hogy járt a házban és megkötözte a nőt, de azt végig tagadta, hogy megölte. A hazugságvizsgálaton viszont megbukott. S. Bálintot életfogytig tartó fegyházra ítélte a Budapest Környéki Törvényszék azzal, hogy legkorábban 30 év múlva bocsáthassák csak szabadon.

A védelem fellebezett

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, az elkövető „minden rendelkezése” ellen, a védője pedig téves minősítés és enyhítés, valamint a lefoglalt pénzösszeg védence részére történő kiadása érdekében jelentett be fellebbezést. A fellebbviteli főügyészség azonban nem tartotta alaposnak a védelmi fellebbezések. s az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt.

„Nem akartam megölni”

S. Bálint a másodfokú eljárás során újabb bizonyítási indítványokat terjesztett elő, és az utolsó szó jogán is azt mondta, hogy nem akarta megölni a nőt. A tábla megalapozottnak találta a tényállást, mert álláspontjuk szerint az a bizonyítékok helyes és logikus értelmezésén alapul.

A kevés DNS-re hivatkoztak

S. Bálint szerint kevés volt a DNS minta a genetikai szakvéleményhez, ezzel szemben az ítélőtábla a törvényszék előtt lefolytatott genetikai szakértői bizonyítás eredményét elfogadta, ami ugyancsak a férfi bűnösségét igazolta.

Elismerte az asszony bántalmazását

A másodfokú ítélet szóbeli indokolása során a tanács elnöke kiemelte, hogy S. Bálint elismerte jelenlétét a bűncselekmény helyszínén és semmilyen elfogadható magyarázatot nem adott arra, hogy mi másért volt jelen az asszony házában. A beteg asszony bántalmazásának tényét  pedig maga is elismerte.

30 év múlva szabadulhat

S. Bálint így legkorábban 30 év elteltével szabadulhat, amely nem jelent automatikus szabadítást, az a büntetés-végrehajtási bíró mérlegelésétől függ. Az elsőfokú bíróság ítélete csupán annyiban szorult módosításra, hogy vagyonelkobzást kellett elrendelni az asszonytól megszerzett és a lakbérhátralék kifizetésére átadott pénzösszegre.

Kiemelt kép: S.Bálint a bíróságon – Forrás: youtube.com