Felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság azt a balatonalmádi villanyszerelőt, aki hanyagul újította fel az egyik családi ház hálózatát. Emiatt feszültség keletkezett a fürdőszobában, az áram pedig halálra rázott egy 10 éves kisfiút. A gyermek holttestére édesanyja, a fürdőkádban talált rá.

Az édesanya talált rá a kislány holttestére

A Kékvillogó.hu hírportálon beszámoltunk róla, hogy 2021 februárjában fürdés közben meghalt egy tízéves hajmáskéri kisfiút A tragédiát áramütés okozta, a gyermek holttestére az édesanyja talált rá a fürdőkádban. A lányt átvitték egy szobába, ahol az időközben megérkező mentők nekiláttak az újraélesztéséhez, de már nem tudtak rajta segíteni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket. 

Súlyos hibát követett el a villanyszerelő

Néhány hónappal később kiderült, hogy egy villanyszerelő gondatlansága előzhette meg az esetet, aki súlyos hibát követett el a ház villamoshálózatának felújításakor. Mint a BudaPestkönyéke.hu hírportálon megírtuk, a korábban leválasztott vezetéket visszakötötték a hálózatra. A szétszereléskor azonban nem jelölték meg a korábbi, azonos színű vezetékeket, így a visszakötéskor felcserélték őket. Ez vezetett a tragédiához.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Hálózati felújítást végzett

A vádirat szerint a villanyszerelői képzettséggel rendelkező 53 éves férfi a családi ház villamos hálózatának felújítását végezte egy társával, a vádlott utasítása alapján. A házban a régi villamoshálózat kialakítása áttekinthetetlen és szabálytalan volt, védőföldeléssel a hálózat nem rendelkezett. Az, hogy ezt a súlyosan veszélyeztető hálózati szerelést ki és mikor végezte, már nem tárható fel.

Feszültség alá került

A felújítást végzők látták a súlyos hibákat, ám azok egy részét nem javították ki, ami miatt a fűtésrendszer, valamint a fém gázvezeték 230 V hálózati feszültség alá került.

A kádban fürdött

Néhány nappal később a házban egyedül tartózkodó kisfiú a fürdőkádban fürdött, miközben a kád melletti öntöttvas radiátorra akasztott, feszültség alatt álló fém fürdőszobapolchoz ért, amelynek következtében halálos áramütést szenvedett. 

Az anyja talált rá

A kisfiút az édesanyja a vízzel teli fürdőkádban fekve találta. A mentőket értesítette, akik csaknem fél órán keresztül próbálták újraéleszteni a gyermeket, sikertelenül.

Felelőtlen volt a villanyszerelő

A munkát a kivitelezést irányító vádlottnak kellett volna ellenőrizni, amit nem teljeskörűen tett meg. Az elsőfokú ítélettel szemben a vádlott és védője elsődlegesen felmentésre, másodlagosan enyhítésre irányulóan jelentett be fellebbezést, míg az ügyész az ítélet helybenhagyását indítványozta. A törvényszék az elsőfokú bíróság döntését helybenhagyta, így az ítélet jogerős.

Felfüggesztett börtönt kapott

Egy év tíz hónap, két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a villanyszerelőt a Veszprémi Törvényszék halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt.

Eltiltotta a szakmától

A bíróság a vádlottat a foglalkozása gyakorlásától egy év hat hónapra eltiltotta, valamint kötelezte őt a bűnügyi költség megfizetésére. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket. 

Kiemelt kép: illusztráció