Az elektromos bicikli kétségtelenül napjaink egyik legpraktikusabb közlekedési innovációja, és eme új impulzusoknak köszönhetően születhetett újjá a drótszamarak egyik legizgalmasabb típusa, a pedelec kerékpár. De milyen eszközt is takar pontosan ez a furcsa elnevezés, illetve kiknek ajánlott leginkább ezen kerékpárok legújabb generációja?

Mit is takar pontosan a pedelec kerékpár kifejezés?

Mit várhatunk pontosan a szóban forgó bringától? A pedelec kerékpár révén nagyon gyorsan eljuthatunk „A” pontból „B” pontba. Az elektromos biciklik, azaz az E-bike-ok egyik altípusa a Pedal Electric szavak összevonásáról kapta a nevét, amely egyben az üzemeltetési rendszerét is jelöli. Bár elsőre azt gondolnánk, hogy teljesen újkeletű technológiai vívmányról van szó, az első ilyen bicaj már 1932-ben napvilágot látott, méghozzá az eindhoveni Philips vállalat közreműködésével. Az ötlet ugyan kiváló volt, de a sorozatgyártással még jócskán várni kellett – 1993-ban a Yamaha cég vállalta magára ezt a kihívásokkal teli feladatot, és adott el belőlük 300.000 példányt.

Különbségek az elektromos és a pedelec kerékpárok között

Az elektromos biciklik, vagy E-bike-ok, illetve a pedelec kerékpárok kísértetiesen hasonlítanak egymásra, hiszen mindkét típus elektromotorral felszerelt közlekedési eszköz, ráadásul a külső jegyek tekintetében is könnyen összetéveszthetők. A lényegi eltérés a két verzió hajtási mechanizmusában keresendő. Míg egy E-bike önállóan, azaz emberi beavatkozás nélkül is képes a haladásra, addig a pedelec elektromos motorja kizárólag pedálozással aktiválódik. A pedelec bicajok azonban meghálálják az erőfeszítéseinket és akár 150 km-t is megtesznek töltés nélkül, míg az elektromos kerékpárok akkumulátora nagyjából 60 km után lemerül.

Hatalmas népszerűségnek örvendenek világszerte

A pedelec kerékpárokban rejlő potenciált már olyan mamutcégek is felfedezték, mint a Yamaha, a Bosch vagy a biciklialkatrészgyártók koronázott királya, a Shimano. A robbanásszerű kereslet olyan mértékben növekszik, hogy egyes becslések szerint 2023-ra már 300 millió elektromos bringa fog hasítani az utcákon. Természetesen Magyarországon is növekvő tendenciát mutatnak a pedelecek eladási mutatói, élén hazánk egyik legnagyobb kerékpárforgalmazójával, a Speedbike-al.

Miből válogathatunk itthon?

A több mint 24 éve működő Speedbike rendkívül széles felhozatallal büszkélkedhet, ahol mindenki megtalálhatja az igényeinek leginkább megfelelő drótszamarat. Itt 12 gyártó több mint 400 bringája közül válogathat kedvére. Legyen szó tehát hagyományos pedelecről, esetleg a jóval gyorsabb S-pedelecről, a Speedbike gárdájára egészen biztosan számíthat.

Ez a cikk támogatott tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent a Magyarország TOP10 legolvasottabb hírportálja között szereplő Kékvillogó.hu portálon, akkor kattintson ide! Áraink tetszeni fognak, ráadásul még 1 millió olvasót is tudunk garantálni a pr-cikkek kiemelésének.