Volt olyan időszak, amikor Magyarországon is kiépültek olyan maffiahálózatok, amelyek rettegésben tartották az országot, ez főleg a 90-es évekre tehető.  Az alvilág semmitől sem rettent vissza. Ha kellett gyilkoltak, robbantottak és bárkivel leszámoltak. Azt hitték nekik tényleg mindent szabad. Tévedtek.

Első merénylet

A rendszerváltás utáni első robbantásos merényletre 1991. december 23-án került sor, a Ferihegyi gyorsforgalmi úton. Az esetet szélsőbaloldali terroristák követték el, a célpontok pedig Szovjetunióból kivándorló zsidók voltak. Egy autóbuszt vettek célba az út mellett elhelyezett pokolgéppel, a célt azonban elvétettek, a busz már elhaladt a bomba mellett, mikor az működésbe lépett. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Lelőtték a robbantót

A merénylőket akkor nem sikerült elkapni, sikeresen elmenekültek a rendőrök elől. 8 évvel később Bécsben viszont már lecsaptak rájuk a rendőrök, amikor egy bankot szemeltek ki maguknak. Horst Ludwig Meyer fegyvert rántott a rendőrökre, akik azonnal agyonlőtték, a társát, Andrea Martin Klumpot 2001-ben hozták kapcsolatba a ferihegyi robbantással és 12 évet kapott.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Fenyő-gyilkosság

1998 februárjában egy gengszterfilmbe illő leszámolás történt a Margit utcában, ahol a korszak egyik legmenőbb üzletemberét, Fenyő Jánost végezték ki. Ez máig a Magyarországon zajló maffiaháború legismertebb gyilkossága, ahol egy nagyon komoly befolyású médiavállalkozót gyilkoltak meg. Fenyő János autója mellett megállt egy másik gépjármű, amiből kiszállt egy férfi és egy hangtompítós fegyverrel 30 lövést adott le a vállalkozóra.

Aranykéz utcai robbantás

A 90-es években nem számított ritka dolognak egy-egy robbantás, ez is a maffia egyik módszere volt, hogy elhallgattasson bizonyos embereket. Az eset szintén 1998-ban történt Budapest belvárosában és a mai napig ez a magyar történelem eddigi legdurvább robbantásos merénylete, ami 4 halottal és több mint 20 sebesülttel járt.

Köpött a rendőröknek

A célpont Boros Tamás volt, aki korábban részt vett a maffiahálózatok által végzett olajszőkítésben. Viszont nyílt titok volt, hogy a rendőrség első számú besúgója volt, a besúgókat pedig nem szokták szeretni a maffiózók. Az ismert vállalkozó egy videón is rögzített rendőrségi vallomásban beszélt az alvilág sötét ügyeiről és Portik Tamásról. Az Aranykéz utcában egy autót több mint 4 kilogramm TNT-vel pakoltak meg, majd amikor Boros éppen mellette sétált, felrobbantották azt.

Ugyanaz a banda

Ezt a két merényletet ugyanaz a maffiabanda végezte el, mindkettő esetnél Portik László volt a felbujtó és mindkét esetben Jozef Roháč-al végeztette el a munkát. A bérgyilkos 2017-ben jogerősen életfogytiglant kapott Fenyő megöléséért. Portikot már két gyilkossági ügyben elmarasztalta a bíróság, de további 3 ügyben is nyomoznak még ellene, és ezeken kívül még további esetekkel is meggyanúsíthatják majd a maffiavezért.

Kecskeméti autósüldözés

Általában csak akciófilmekben szoktunk látni ilyen jeleneteket, ami lezajlott 2020. decemberében. Ekkor egy férfit 40 kilométeren keresztül üldöztek a rendőrök autóval, mielőtt letudták kapcsolni. A sofőrre azért figyeltek fel a zsaruk, mert a belvárosban sokkal gyorsabban ment mint kellett volna, ezért meg akarták állítani. A sofőr azonban nem lassított, hanem rálépett a gázpedálra és menekülőre fogta.

Lövések is dördültek

A hajsza során a menekülő sofőr szándékosan nekiment egy rendőrautónak és a közlekedés más résztvevőit és az őt megállítani szándékozó rendőröket is veszélyeztette. Végül az autója jobb első kereke kitört, letért az útról és egy fának ütközött. De még ezután sem adta meg magát, támadólag lépett fel a közeledő rendőrrel szemben, aki ezért három figyelmeztető lövést adott le. A tárgyaláson kiderült, hogy a férfi ellen több büntetőeljárás is folyik, lopás és fegyveres garázdaság miatt.

Jobb a közbiztonság

Manapság elképzelhetetlennek tartjuk, ami a rendszerváltás utáni első évtizedben folyt Magyarországon. Akkor sajnos mindennaposnak számítottak a gyilkosságok és robbantások, mivel a maffiahálózatok óriási hatalommal rendelkeztek. Az egykori főszereplők azóta meghaltak vagy börtönben vannak. Több ügy, például a Fenyő-gyilkosság a mai napig sincs teljesen lezárva. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció