30 ezer hektárnyi területen folytatódik a szúnyoggyérítési program, például a Balatonnál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál is.

Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese, Dóka Imre hétfőn tájékoztatta az MTI-t a program folytatásáról.

Egyebek mellett elmondta azt is a szóvivő, hogy a turisztikailag kiemelt térségekben, a Balatonnál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál végeznek további szúnyoggyérítést.

Az ország nagy részén továbbra is földi eljárással irtják a kellemetlen rovarokat és csak akkor és ott használnak repülőgépet, drónt, ahol súlyos a szúnyogártalom, azaz elviselhetetlenül sok a szúnyog.

Arról is beszélt Dóka Imre, hogy szúnyoggyérítést csak is az országos tisztifőorvos engedélyével kezdhetnek meg a Katasztrófavédők.

Baranya és Somogy megye néhány településén, a Dráva mentén, a fővárosban, a Csepel-szigeten, a csornai térségben, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyében földi kezelést végeznek.

A fent említett óriási mennyiségű szúnyogpopuláció miatt pedig kiterjedt légi írtás lesz Békés és Csongrád-Csanád megyében.

A rossz idő miatt elmaradt beavatkozásokat pótolják a Tisza-tónál, Dunaújváros, Mosonmagyaróvár és Sopron környékén, valamint Békés megyében.

Továbbra is felhívják a lakosság figyelmét a környezetükben található tenyészőhelyek felszámolására, amivel csökkenthető a szúnyogártalom mértéke. Egy kint maradt virágcserépben, madáritatóban százszámra képesek megjelenni a csípőszúnyogok lárvái, amelyek a jelenlegi meleg időben akár egy hét alatt kifejlődhetnek.

A szúnyoggyérítés részletes heti programja megtalálható a katasztrófavédelem honlapján, a https://www.katasztrofavedelem.hu/43/heti-programok menüpont alatt.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Kékfény.com