Több mint 40 tonna lejárt élelmiszert vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy Pest megyei telephelyen, miután egy vállalkozás több raktárát is ellenőrizte. Voltak köztük 5-6 éve lejárt élelmiszerek is.

A szálak Törökbálintra vezettek

A törökbálinti székhelyű Everest Top Trading 2014 Kft. raktárában 419 tétel, összesen 40 531 kilogramm, forgalmazásra szánt, lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű élelmiszert találtak az ellenőrök. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

6 éves kakaó

A termékek között volt például 2015-ben lejárt kakaó, 2016-os minőségmegőrzési idejű cukorka, tortabevonó, süteménymáz, húsleveskocka, 2017-ben lejárt sütőpor, tortadara, de előfordultak több hónapja lejárt fogyaszthatósági idejű állati eredetű élelmiszerek is.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Zár alá vették

Az eljárás során a hatósági ellenőrök a jogsértő termékek forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltották, elrendelték azok forgalomból való kivonását, valamint hatósági zár alá helyezését. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van – közölte a Nébih.

Gyógyszer lehetett benne

Szintetikus gyógyszerhatóanyaggal való szennyeződés miatt visszahívták a forgalomból a Tornado elnevezésű étrend-kiegészítőt – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal december közepén.

Kínából jött

A hatóság termékvisszahívás adatbázisa szerint a kínai eredetű termék importőre, a cseh Perome s.r.o. értesítette a forgalmazó Perfect Play Kft.-t a visszahívásról. A visszahívás a 2023. szeptember 6-i minőségmegőrzési idejű étrendkiegészítőre vonatkozik.

Baj volt a borsóval

A gyártó jelzése alapján a Müller visszahívta az üzleteiben árult csicseriborsó perecet fémhuzal esetleges jelenléte miatt december 10-én.

Még egy hónapig forgalomban lehetne

A visszahívás a Freche Freunde tönköly és csicseriborsó perec elnevezésű, 75 grammos kiszerelésű, 2022. június 25-i minőségmegőrzési idejű termékekre vonatkozik.

Januártól változnak a szavatossági szabályok

Januártól minőségi kifogás esetén a korábbi fél év helyett egy éven át a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy a termék hibája a gyártáskor keletkezett vagy a nem rendeltetésszerű használatból ered. A vételárat bizonyos esetekben a szavatossággal érintett termékeknél (ilyenek például a ruhák, a cipők és a 10 ezer forintnál olcsóbb műszaki cikkek) is vissza lehet kérni már az első javítás vagy csere után.

Az EU területén is

Az árukra és digitális szolgáltatásokra vonatkozó szavatosságnál a korábbi hat hónapról egy évre nő az időszak, amikor a termékkel kapcsolatos minőségi kifogás esetén a vállalkozás oldalán van a bizonyítási teher. A vásárlástól számított egy évig tehát a kereskedőnek kell igazolnia a hiba okát nemcsak hazánkban, hanem – uniós szabályváltozásról lévén szó – az EU teljes területén is.

Háromszori javítás után kötelező a csere

Magyarországon a szavatossági jogok minden termékre érvényesek, a kötelező jótállás az árucikkek jogszabályban meghatározott szűkebb körére vonatkozik. Idéntől az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére a jótállásköteles termékeknél háromszori javítás után már kötelező a csere.

Kamu reklám nincs

Fontos, ha egy adott terméket 3 év önkéntes jótállással reklámozzák, de az átadott jótállási nyilatkozatban csak 2 éves jótállási időt tüntetnek fel, akkor a fogyasztó szempontjából az előbbi számít irányadónak – tették hozzá.