Bűnszervezetben elkövetett korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt őrizetbe vettek három, a tompai közúti határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő pénzügyőrt és öt társukat.

150 ember

A közlemény szerint a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján hétfőn a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ bevonásával, csaknem 150 ember részvételével tartott bűnügyi akciót.

Dohányban utaztak

A megalapozott gyanú lényege szerint a tompai átkelőn szolgálatot teljesítő három pénzügyőr olyan átalakított személygépjárműveket engedett át az országhatáron, amelyekben nagy mennyiségű zárjegy nélküli dohányterméket rejtettek el.

Egy kis gáz is jól jött

Emellett azt is lehetővé tették, hogy szerb állampolgárok klímagázt csempésszenek Magyarországra.

Kenőpénz

A pénzügyőrök tudtak az illegálisan szállított termékekről, ám kötelezettségüket megszegve semmilyen eljárást nem kezdeményeztek. Az ezért kapott kenőpénzt utólag, a bűnszervezet magyar irányítójától vették át.

Lepacsizva

A gépjárművekkel érkező szerb állampolgárok is tisztában voltak azzal, hogy a magyar megrendelő – a pénzügyőrökkel előre egyeztetve – kockázatmentes határátlépést biztosította számukra.

Legalább ötvenszer

Az elkövetők 2021-től legalább ötvenszer lépték át a határt, az – alkalmanként két személygépjárműben elhelyezett – illegálisan behozott termékekkel.

Nagyon sok pénz

Az ügyészség több mint 40 hűtőközeget tartalmazó klímagázpalackot, kazán-, és légkondicionáló berendezéseket, megközelítőleg 200 ezer eurót és több mint 5 millió forint készpénzt, valamint több ezer doboz zárjegy nélküli cigarettát foglalt le.

Így fogták el őket

Nem akarják elengedni

Az ügyészség indítványozta mind a nyolc őrizetben lévő gyanúsított letartóztatását.

Címlapfotó: az ügyészség felvétele.