Másfél évvel az első razzia után a rendőrség mérleget vont a nagykőrösi kutyaviadalok ügyében. Nőket és egy fiatalkorút is meggyanúsítottak, összesen 100 állatot foglaltak le, 159 bűncselekmény történhetett.

Másfél éve

2020 december 5-én csaptak le egy tanyán, ahol rendszeresen tartottak viadalokat. A helyszínen edzésre használt futógépet és mérlegeket is találtak, valamint akkor még azt írták, hogy 51 kutya volt a tanyán.

100 kutya

A nyomozás végére már 100 harci kutyáról, 159 bűncselekményről és 15 gyanúsítottról számoltak be a rendőrök. Budapesti, nagykőrösi, dunaharaszti, domaházi, zsombói, erdőhorváti és albertirsai emberekellen nyomoztak.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nők is, tinédzser is

A férfiak mellett két nőt és egy fiatalkorú fiút is gyanúsítottként hallgattak ki a rendőrök.

Szörnyű körülmények

A vér oda volt száradva a betonra és a falra is a ringben, ahol harcoltatták a kutyákat. Mellettük ott sütögetett a személyzet, még kemencéjük is volt – emlékezett vissza a szörnyű pillanatra a Blikknek a Szurkolók az Állatkínzás Ellen nevű csoport alapítója.

10 milliós érték

Egyiküket még mindig csak szájkosárral merünk emberek közé engedni, mert korábban több meccset is nyert, és ezt nem lehet könnyen elfeledtetni vele. De most már elviseli legalább a kutyákat maga mellett, és nem őrjöng akkor sem, ha gyerekekkel találkozik – tette hozzá Kapin Richárd, aki tud olyan kimentett kutyáról, aminek a sokszoros győzelmei miatt több mint tízmillióra rúgott az értéke.

Gyerekek is voltak a viadalokon

Mint mondja, a viadalt úgy kielemezték az állatkínzók, mint egy focimeccset, és olyanokról is tud, akik gyerekkel érkeztek az eseményekre.

 A rendőrségi gyanú

A gyanúsítottak tiltott állatviadal szervezése, valamint tiltott állatviadalokon indított ebek vonatkozásában elkövetett állatkínzás miatt kell felelnie, de volt köztük olyan is, akit ezeken felül meggyanúsítottak gerinces állat tiltott állatviadal céljából történő tenyésztéssel, lőfegyverrel visszaéléssel, állatoknak nem megfelelő tartásával kapcsolatban elkövetett állatkínzással, illetve kiskorú veszélyeztetésével.

Évek óta

A társaság több tagjáról kiderült, hogy évek óta foglalkozik amerikai staffordshire terrier kutyafajtákkal, kimondottan olyan céllal tenyésztve őket, hogy állatviadalokon indulhassanak.

A fogadás a jó pénz

A fogadásokból befolyt összegeken túl anyagi hasznot húztak abból is, hogy a sok viadalt nyert, egyre agresszívebb ebeket egymással pároztatták, és a kölyköket az állatviadalokkal érintettek körén belül értékesítették.

Elpusztultak vagy megölték őket

A rendőrség tájékoztatása szerint a kutyák közül egyik sem volt idősebb 5 évesnél. Így vélelmezhető, hogy a korosabb, harcra alkalmatlan négylábúakat vagy nem tartották meg, vagy azok a viadalok közepette elpusztulhattak.

Biróság elé kerülnek

Az ügyet a napokban lezárták, és a vaskos iratanyagot vádemelési javaslattal küldték meg a Pest Megyei Főügyészségnek.