El sem mozdul Jósvafő közeléből a Kossuth-barlangban elhunyt búvár özvegye, Katalin. A szakemberek a napokban meghozzák a végleges döntést, hogy felhozzák-e a föld alól Mede Márton holttestét. A barlangászok azt kérik, aki tud, segítsen az özvegynek és kisfiának.

Meghalt a kutatóbúvár

Kedden éjszaka találták meg annak a búvárnak a holttestét, aki vasárnap tűnt el a Kossuth-barlangban, miután öt társával együtt lemerült a veszélyes helyre. Mede Márton holttestét barátja találta meg. A kutatóbúvárok videófelvételek alapján próbálják kidolgozni azt a stratégiát, hogy hogyan tudják majd a felszínre hozni bajtársuk földi maradványait.

Kockázatos a holttest felhozatala

Mert mindenképpen fel szeretnék hozni a holttestet, de a gondos tervezést igénylő feladat elvégzése előtt alaposan elemezni kell lehetőségeket és a kockázatokat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A Kossuth-barlang belülről

Forrás: youtube.com

Családja is a helyszínre ment

Mede Márton halálát egy iszapömlés okozta, kollégái sokáig reménykedtek benne, hogy egy légrésben sikerült meghúznia magát, de végül holtan találták meg a víz alatt. A búvár felesége férje eltűnése óta a kisfiával a helyszínen van.

Összetört az özvegy

„Szegény Kata, alig volt hajlandó tágítani a barlang bejáratól, amíg be nem bizonyosodott, hogy a férje sajnos meghalt. A gyermeke is vele volt, a hátára kötve. Végig reménykedtek, most érthetően összetörtek” – mondta a Borsnak egy neve elhallgatását kérő barlangász.

Segítséget kérnek a családnak

A helyszínen tartózkodó barlangász a lapnak elmondta, hogy a gyermeknek nincs váltóruhája, ezért a közösség arra kéri a jó szándékúakat, hogy aki tud, vigyen nekik. Az asszony ugyanis mindenképpen a helyszínen szeretné megvárni, hogy felhozzák a férje holttestét.

Sok mindent kell mérlegelni

Egyelőre még nem született meg a végleges döntés arról, hogy mikor és hogyan próbálják meg felhozni Mede Márton holttestét. Mérlegelni kell, hogy egyáltalán milyen technikai eszközöket lehetséges levinni a résben, melyben Marcit megtalálták.

Nem biztos, hogy sikerül

Elképzelhető, hogy nincs is rá mód, hogy azokat elhelyezzék odalent, hiszen a járatok bizonyos részei annyira szűkek, hogy egy ember is csak kúszva fér el azokban– magyarázta a szakértő.

A Hableánynál is segített

Mede Mártont a teljes magyar búvártársadalom gyászolja. A 2019. május 29-én bekövetkezett budapesti hajókatasztrófa után részt vett a Hableány mentésében is. Ő maga is több holttestet hozott fel a folyómederben heverő roncsból, amely a különösen veszélyes feladatok közé tartozik. Tettével a dél-koreai búvárok tiszteletét is kivívta a magyar hős.

Búcsúzik a katasztrófavédelem

„A mi hősünk. Küzdött. Nem adta fel. Csak egy megoldás létezett számára, az, hogy kijut, az, hogy túléli. Az utolsó lélegzetvételig. Így érdemes élni, csakis így” – így búcsúzik a az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az elhunyt búvártól.

Mede Márton

Forrás: OKF

Tűzoltóként is dolgozott

A 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóbúvára volt. 2008. május 16-án került a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság Speciális Mentési Parancsnokság állományába búvárként, de beosztott tűzoltói feladatokat is ellátott. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Mede Mártonra emlékeznek kollégái – Forrás: Amphora Búvár Klub