Tragédia a székesfehérvári repülőnapon: bemutató közben lezuhant egy sportrepülő, ami egy parkoló autóba csapódott és kigyulladt. A balesetben a pilóta és az utasa, apa és fia életét vesztette, a parkoló kocsi közelében lévők közül többen súlyosan megsérültek. A szemtanúk nem tudják feldolgozni a történteket, a tragédiát sok gyermek is látta. Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András szívhez szóló sorokkal búcsúzik az áldozatoktól.

Autóba csapódott

A Kékvillogó.hu az elsők között számolt be arról, hogy bemutatórepülés közben zuhant le a fehérvári repülőnapon vasárnap délután egy sportrepülő, ami egy parkoló autóba csapódott és kigyulladt. A T28 Trojan típusú repülőgép forduló közben billent meg, elveszítette sebességét és már nem volt visszaút. A balesetben a 67 éves pilóta és 37 esztendős utasa életét vesztette, a parkoló kocsi közelében lévők közül többen súlyosan megsérültek, volt, aki karcolásokkal megúszta. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Három mentőhelikopter érkezett  

Elsőként a rendezvényt biztosító mentők kezdték meg a sérültek ellátását, mentőautók és három mentőhelikopter is a helyszínre érkezett. Két emberen már nem tudtak segíteni, a pilóta és utasa, apa és fia halt meg a balesetben. A kisrepülő egy parkoló autó közelében földbe csapódott, ezután a gépkocsi is kigyulladt. Egy férfi, egy nő és egy kislány szenvedett súlyos égési sérüléseket, őket mentőhelikopterekkel szállították budapesti kórházakba. Egy könnyebben sérült kisfiút a székesfehérvári kórházba vittek.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Lefújták a programot

A helyszínre nagy erőkkel kivonuló tűzoltók és katasztrófavédelmisek elfojtották a lángokat. A helyszínre érkezett mentők és rendőrök a honvédség segítségével dolgoznak a helyszínen. A nézőktől nyugalmat kértek a rendezők, de a légiparádé félbeszakadt.

Nehezen szavakba önthető az érzés

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András megható posztban emlékezett az áldozatokra. „Két pilótát elvesztettünk, a repülőnap négy vendége megsérült. A rendezvény támogatójaként önkormányzatunknak, egész városunknak és személyesen nekem is nehezen szavakba önthető fájdalom az, ami ma történt. Imáinkban, gondolatainkban a pilóták szeretteivel és a sérültekkel vagyunk. Városunk minden polgára nevében mielőbbi, teljes felépülést kívánok a sérülteknek!” – írta a város első embere.

Félelem és fájdalom

„Szeretnék most szólni azokhoz is, akik a repülőnap nézőjeként átélték a katasztrófát: A sokk, a félelem, a fájdalom, amit ma megtapasztaltunk, még sosem volt a börgöndi repülőnap része. Tudom, sokan most gyermekeiknek próbálják elmondani, megmagyarázni, mi történt és miért láttak ilyen szörnyűséget azon a napon, ami a pilóták és a gépmadarak csodálatáé, az örömé kellett volna, hogy legyen” – folytatódott a bejegyzés.

Lelki kapaszkodót találni

„Értelmet nem adhatunk a balesetnek, azonban lelki kapaszkodót talán találhatunk. Azért csodáljuk a repülőnapok aviátorait, azért tekintünk az ég felé minden repülőnapon, mert a pilóták bátorsága, gépeik röpte gyakran a lehetséges határait feszegeti, ezzel valami olyat tesznek, ami az embert hőssé emeli. Ez azonban mindig magával hozza a veszélyt és sajnos van, hogy a veszély győz. Ma Börgöndön a veszély győzött két kiváló, elismert pilótával, két nagyon bátor emberrel szemben” – fejezte be Cser-Palkovics András.

„Élőben közvetítettem”

 „Éppen élőben közvetítettem az eseményeket a barátaimnak a Facebookon, amikor a baj megtörtént. A gép a levegőben hirtelen cikázni kezdett, majd hatalmas sebességgel a földbe csapódott. Mi nagyon messze álltunk a baleset helyszínétől, de láttuk, hogy a közelebb tartózkodók közül nagyon sokan odarohannak. Ha bármit is tehettünk volna a sérültekért és az áldozatokért, odamentünk volna, de nem láttuk értelmét” – mondta a Metropolnak a nő, aki a történtek után hazafelé vette az irányt a családjával.

„Alig tudom a sírást abbahagyni”

„Újra és újra átélem a történteket. Lejátszódnak előttem az események, emiatt pedig alig tudom a sírást abbahagyni. A gyerekek is átélték a borzalmat, de bízom benne, hogy pszichológus nélkül is fel tudják majd dolgozni a látottakat” – tette hozzá Olga.

Tapasztalt pilóta vezette a gépet

A baleset két áldozata, R. Vilmos és Árpád a repülős társadalom elismert alakjai. Az ismerőseik szerint az apa tapasztalt pilótának számított. Hogy pontosan mi okozta a tragédiát, azt szakértők bevonásával fogják megállapítani. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a tragédia helyszíne. Fotó: police.hu