Tudja, hogy tettéért bűnhődnie kell – ezt mondta a bíróságon az utolsó szó jogán az a diák, aki 3 évvel ezelőtt késsel támadt rá fizika tanára Győrben. A szakértő szerint a szülők magas elvárása miatt került olyan helyzetbe a fiú, hogy képes lett volna végezni a pedagógussal.

Megszúrta tanárnőjét

2019. december 5-én, az akkor 17 éves fiú az egyik győri középiskolában, fizika órán huszonhat osztálytársa előtt többször megszúrta tanárnőjét, mert az 3-ast adott neki. A matematika- és fizika szakos pedagógus életveszélyes sérülést szenvedett.   A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Egyetemre akar menni

A diák jelenleg is bűnügyi felügyelet alatt áll, próbálja az életét folytatni. Tanul, előrehozott érettségit tett több tárgyból, mert szeretne továbbtanulni egyetemen. Minden vágya, hogy mérnök-informatikus legyen.

A Kékvillogó.hu Magyarország 11. legolvasottabb hírportálja volt a hivatalos mérések szerint. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Terápiára jár

Terápiára jár, több szakember is vizsgálta, mint mondta azért, hogy a benne lévő különbségeket fel tudja ismerni és tudja kezelni, hogy még egyszer hasonló dolog se fordulhasson elő. 

Ölni akart

H. András két és fél éve jár a bíróságra. A hétfői tárgyaláson dr. Takács Róbert ügyész közel három órás perbeszédében az ügy minden egyes részletére kitért. A vádhatóság szerint H. András meg akarta ölni a tanárát, csak a két osztálytárson -Bálinton és Ádámon – múlott, hogy nem végzett a nővel. Az iskola folyosóján lévő kamera rögzítette a közvéleményt is megrázó eseményt – írja a kisalfold.hu.

Három szúrás érte

A szakvéleményekből kiderült, hogy a tanárnőt három szúrás érte: egy a lapockáján, ami a tüdejét is elérte, ezért vérmellett és légmellett kapott, a másik két szúrás a nyakra és a mellkasra irányult, de sértett védekezett és a karját szúrta meg a bicska.

Helyszínelés a támadás után

Forrás: police.hu

Nem akarja börtönbe juttatni

H. András először levélben, majd a tárgyaláson személyesen is bocsánatot kért súlyos tettéért. A tanárnő azt mondta megpróbál megbocsátani, de ehhez idő kell. A pedagógus szerint a súlyos büntetés nem teszi semmissé a történteket, ezért nem kívánja, hogy börtönbe kerüljön egykori diákja, mert fél, hogy elkallódik. Szeretné ha rendbe jönne András és ahhoz nem büntetésre, hanem segítségre van szüksége. Egy dolgot sajnál, hogy a szörnyűséget a többi osztálytársnak is végig kellett néznie. 

A szüleinek akart bizonyítani

Az ügyész szerint a jó tanuló András maximalista önmagával, szorongott a teljesítménykényszere miatt. Számára és szülei számára is elképzelhetetlen volt, hogy négyesnél rosszabb jegyet kapjon. Több, eltérő szakértői vélemény is született.

Nincs elmebaja

Végül a bíróság által elfogadott szerint a fiúnak nincsen elmebetegsége, csak nárcisztikus személyiségzavara, ez azonban nem korlátozta abban, hogy felismerje tettét és annak következményeit.

„Megvan a terv”

„Nem lesz óra és dolgozat sem” – jelentette ki a késelő diák, az egyik óra végén pedig elajándékozta szeretett fülhallgatóját, azzal a kijelentéssel, hogy “neki arra már nem lesz szüksége”. Az ominózus  fizikaóra elején pedig azt mondta padtársának, hogy “megvan a terv”.

Szülői elvárások

A védőügyvéd szerint az átlagosnál magasabbak voltak a szülők elvárásai és ez okozhatta, hogy a tanuló rossz döntést hozott és elvetette a sulykot. Nem akarta megölni tanárát és nem is tervelte ki a bűncselekményt, csak meg szerette volna leckéztetni, ahogyan azt sem tudta, hogy közfeladatot ellátó személyt bánt. A védelem szerint életveszélyt okozó testi sértésről van szó.

Utolsó szó jogán

„Sajnálom azt a lelki és a testi fájdalmat, amit a tanárnőnek okoztam. Sajnálom azokat, akiknek traumát okoztam a bűncselekménnyel és akiknek részt kellett venniük az eljárásban miattam. Kívánom, hogy fel tudják dolgozni a történteket. Bánom, amit tettem. Bűncselekményt követtem el és ezért bűnhődnöm kell” – mondta az utolsó szó jogán a diák.

15 évet is kaphat

A törvényszék október 3-án hirdet ítéletet. A késelő diák kár 15 évet is kaphat, amit a fiatalkorúak börtönében kell letöltenie.   A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: ebben a középiskolában történt az eset – Forrás: jedlikarnyos.hu