A szocializmusban két gyermekrablás történt, de büntetőjogilag egyik sem számított annak. Az elsőnél egy fiatal nő volt a tettes, aki saját kislányát akarta pótolni. Ugyanez a nőt évtizedekkel később ismét lecsikták. Olyasmit művelt az élettársával, amit nem is gondolnál. Újranyitottuk ennek a döbbenetes esetnek az aktáját.

Hajtóvadászat a gyerekrabló után

„Ellopták a bölcsődéből kis Cs. Orsolyát, ejj Ákosné, hogy az ördög kössön reád korcsolyát” – szólt a rövid, lényegre törő vers az első, Magyarországon történt gyerekrablás után. A kétéves Orsolyát 1980. december 15-én egy pestszentlőrinci óvoda elől rabolták el. A Dunántúli Napló azt írta, több mint ezer nyomozó és rendőr vett részt a gyerek felkutatásában, vagyis igazi hajtóvadászat zajlott a gyerekrabló után. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Meddők, elvetéltek, özvegyek

A nyomozók óvónőket is kihallgattak és az adatbázisban keresték azokat a nőket, akik meddők, elvetéltek vagy megözvegyültek. A kislányt majdnem két hónappal később, 1981. február 9-én, mindenki nagy megkönnyebbülésére épségben találták meg. Elrablója egy akkor alig huszonéves nő, a gyáli Ákos Sándorné volt, akit végül „családi állás megváltoztatása” miatt ítéltek el. Ennek nem csak az volt az oka, hogy váltságdíjat sem kért a szőke kislányért, hanem az is, hogy az akkori Büntető Törvénykönyvben egyszerűen nem volt benne a gyermekrablás.

A Kékvillogó.hu Magyarország 11. legolvasottabb hírportálja volt a hivatalos mérések szerint. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Felismerték a Kékfényben

Ákos Sándorné négy nappal azután bukott le, hogy a korszak rendőrségi magazinműsorában, a Kékfényben bemutatták a fantomképét. Egyik hozzátartozója azt mondta, unokanővére nem sokkal korábban saját lányaként mutatott be neki egy 2-3 éves gyereket, akinek létezéséről ők addig nem is tudtak.

Saját lányát akarta pótolni

Kiderült, hogy az asszony gyermek utáni vágytól indíttatva akarta első házasságából származó Beatrix nevű lányát pótolni úgy, hogy szerez magának egy másikat. Beatrixot ugyanis az apának ítélte a bíróság. A kislányt korábban a Keszőce utcai óvodában gondozták, ezért Ákosné ismerte a bölcsődét és a gondozónőt is, aki akkor nem volt bent. Az adminisztrátornő közölte vele: nemsokára jön a segédgondozó, várja meg.

Kiválasztotta azt a kislányt, aki jobban tetszett neki

Ákosné ezt az időt használta fel arra, hogy leolvassa a gyermekek ruhásszekrényén feltüntetett neveket, köztük Orsikáét. A két, akkor éppen ott lévő kislány közül kiválasztotta azt, aki neki jobban tetszett, és aki meg tudta mondani, hogy ő az Orsika. Ezután már a kislány nagynénjének adta ki magát, és a gyerekkel sietve elviharzott.

Orsikának a haja szála sem görbült

„Mentségére szolgál, hogy később nagy szeretettel vette körül a kislányt, ruhákat vett neki, etette, tisztán tartotta, s a gyerek is látszólag megszerette őt” – írta az elfogás után a Dunántúli Napló. Orsolyának sem testileg, sem lelkileg nem esett bántódása. A megtalálása utáni napon, február 10-én már egy olyan fotót közölt a Magyar Távirati Iroda, amin már otthon, a kiságya mellett öleli az édesanyját.

Különös karrier

Ákosné későbbi életéről nem sokat tudni, de annyi bizonyos, hogy bűnözői karrierje nem ért véget. Több mint harminc évvel később, 2011-ben azzal került be a hírekbe, hogy megfojtotta és feldarabolta agresszív, alkoholista élettársát, F. Györgyöt. Ezzel a férfival napokkal korábban még együtt vertek félholtra egy idős bácsit.

Bujálkodtak

A tárgyaláson kiderült, hogy az asszony (ekkor már T. Edit néven) élettársa péniszét is levágta, és a torzóval együtt az ágyneműtartóba rejtette, a végtagokat pedig egy zsákban egy szelektív hulladékgyűjtőhöz vitte. Az áldozat maradványait egy guberáló találta meg. A bíróságon megszólalt az a férfi is, aki akkoriban albérletet biztosított T. Editnek és élettársának. É. Csaba azt állította, később tudta meg, hogy a pestszentlőrinci lakásban úgy bujálkodott Edittel, hogy az élettárs holtteste ekkor már az ágyneműtartóban volt.

A börtönt elkerülte

T. Editet már korábban is többször kezelték az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben, és végül élettársa megölése után is a kényszergyógykezelését rendelte el a bíróság. A szocialista időszakban ezen kívül még egy gyerekrablás történt Magyarorrszágon. 1987. december 23-án Budapesten a 7. kerületben a Halló bár elől nyomtalanul eltűnt a két hónapos Renáta, miután az anyja beugrott a mosdóba, és a gyereket addig kint hagyta a babakocsiban az utcán. Erről az ügyről is részletesen beszámolunk majd a Kékvillogó.hu hírportálon. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Kékvillogó.hu grafika