Az öngyilkosságnak álcázott gyilkossággal gyakran próbálkoznak a tettesek, de általában végül lebuknak. Szabó Jenő annyira unta már a balhékat a feleségével, hogy egy kora reggelen végzett vele. A férfinek engedéllyel tartott fegyvere volt, az ügyét elhalgatták, az sem egyértelmű, hogy bíróság elé állították-e a Kádár-rendszer katonáját. Újranyitottuk a különös ügy aktáját.

Nem volt vacsora az asztalon

Gorombán bánt vele és nem végezte el otthoni teendőit, állítólag ezért kellett meghalnia egy nőnek az 1950-es évek végén. Az asszonyt férje, Szabó Jenő lőtte fejbe, miután sokadszorra összevesztek valamin. A férfi még azt is felhozta a gyilkosság indokaként, hogy felesége vacsora helyett többször csak egy kávéval várta otthon. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Holttest az ágyban

1958. január 11. délután fél háromkor a Budapest 16. kerületében a feleségével élő Szabó Jenő jajveszékelve közölte a velük egy udvarban lakó háztulajdonos feleségével, hogy neje agyonlőtte magát. Azt mondta, ő éppen a munkából érkezett haza, amikor felfedezte az ágyban a nő holttestét, aki az ő engedéllyel tartott pisztolyával lőtte magát fejbe.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Hogyan lőtte volna fejbe magát?

Ezután a rendőrségre rohant, hogy bejelentse az esetet. Szinte hihetetlen, de a halálesetet majdnem öngyilkosságként zárták le, miután a halál okaként „önkezű fejlövést” állapítottak meg. Pedig nem kell ahhoz fegyverszakértőnek lenni, hogy tudjuk: aki lőfegyverrel végez magával, ritkán teszi azt 20-25 centiméterről, a fegyvert általában a fejhez szorítják. Márpedig az asszony fején talált seb alapján a lövés messzebbről érte.

Csörgött az ébresztőóra

Szerencsére kiderült, hogy valójában a férj a gyilkos. Jenőt aznap negyed hatkor ébresztette az óra. A férfi felkelt, a szobában villanyt gyújtott, felöltözött, a gázrezsón teát melegített, amelyet termoszba öntve aktatáskájában tett. Ott tartotta a pisztolyát is. Felesége is felébredt az ébresztőórára, és rögtön elkezdett vitázni férjével. Jenő ekkor már eltervezte, hogy megöli az asszonyt, de az újabb veszekedés csak megerősítette ebben a szándékában.

Könyörgött neki, de ő csak veszekedett tovább

Felvette a kabátját, kezébe vette a nyitott aktatáskát, leoltotta a villanyt és felesége mellé leült az ágy szélére. Vallomása szerint feleségét még akkor is meg akarta nyugtatni, sőt könyörgött neki, hogy hagyja őt békén, de hiába, a nő tovább veszekedett. Ezt persze csak a gyilkos vallomásából tudjuk, az asszonyt már nem lehetett megkérdezni a konfliktus valódi okáról.

Halálos csók

Ekkor az ölében levő aktatáskából kivette a pisztolyt, csőre töltötte, majd felöltője zsebébe süllyesztette, ezután búcsúzásképpen homlokon csókolta feleségét, és utána közvetlen közelről a fejére egy lövést adott le. A feleséggyilkos úgy akarta az öngyilkosság látszatát kelteni, hogy a pisztolyt az ágy szélére tette a holttest mellé.

Ő is megijedt a lövéstől

Szabó Jenő a nyomozási kísérlet során megmutatta, hogyan követte el a gyilkosságot. Lakásukban egy próbababa helyettesítette a feleségét, amit maga az – ekkor még csak – gyanúsított fektetett be az ágyba. Jenő először próbált úgy tenni, mint aki csak véletlenül lőtte fejbe a feleségét. Azt mondta, ő maga is megijedt a lövéstől, és amikor felkapcsolta a villanyt, akkor szembesült vele, mit is tett. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Egy kellemetlen gyilkosság

Az rejtély, hogy Szabó Jenőnek milyen munkája volt, hogy 1958-ban engedéllyel tarthatott fegyvert. Elképzelhető, hogy a Kádár-rendszernek kellemetlen volt az ügy, mert a lapok nem számoltak be a gyilkosságról. Mint ahogyan arról sem tudni, megvádolták-e a gyilkost, és ha igen, milyen büntetést kapott. Ha szeretnél még ilyen Újranyitott aktát olvasni, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció, rendőrségi igazoltatás 1961-ben – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu-grafika