Online működő 10 tagú drogbandát számoltak fel Pécs környékén. A banda tagjai csak interneten árulták a kábítószert, 14 ezer alkalommal adtak fel pszichoaktív drogokat a megrendelőknek. A nyomozás szálai Horvátországig értek, ezért a két országban egyszerre volt rajtaütés. Rengeteg pénzt, ingatlanokat és autókat foglaltak le. Mivel a banda a pszichoaktív anyagok országos kereskedelmének 80%-át uralta, várhatóan hiány lesz ilyen drogokból, illetve más bűnbandák akarnak piacra lépni.

A drogbanda módszere az volt, hogy a kriptovalutával megvásárolt anyagot személyes találkozások nélkül, kizárólag online eladással, postai vagy futárcégeken keresztül történő kézbesítéssel juttatta el a megrendelt tételeket a vásárlóknak.

A kiválóan konspiráló bűnözők külön informatikust és logisztikust is alkalmaztak, hogy minél gördülékenyebben működjön a drogbiznisz. A nyomozás adatai szerint a Z. Vilmos által irányított csoport legalább 14 ezer csomagot kézbesített közel két év alatt, amivel körülbelül 200 millió forint bevételre tettek szert.

A banda nem két éve kezdte el a bűnözést, több tagját vonták már korábban eljárás alá hasonló bűncselekmények, így új pszichoaktív anyaggal, illetve kábítószerrel visszaélés miatt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói június elejére összehangolt akciót terveztek a bűnszervezet felszámolására. Z. Vilmos azonban – a bűnözői csoporthoz tartozó – feleségével és testvérével együtt Horvátországba utazott. A Szigetvári Járási Ügyészség európai nyomozási határozatot bocsátott ki, így a horvát rendőrséggel együttműködve lehetőség nyílt a bűnszervezet – már európai elfogatóparanccsal is körözött – három külföldön bujkáló tagját eljárás alá vonni.

A rendőri műveletre június 11-én délután került sor mind Magyarországon, mind Horvátországban. A nyomozók az akció alkalmával elfogták a banda hét tagját, közben a horvát rendőrök előállították Z. Vilmost és két bűntársát. A hazai intézkedések alkalmával a rendőrök új pszichoaktív anyagot, a csomagoláshoz és postázáshoz felhasznált kellékeket, valamint a bűncselekményhez kapcsolódó bizonyítékokat foglaltak le.

<

Az akcióval párhuzamosan a Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársai a bűnös úton szerzett jövedelem elvonása érdekében számos kényszerintézkedést alkalmaztak a gyanúsítottakhoz kapcsolódó ingóságokkal és ingatlanokkal kapcsolatban. Zr alá vettek 14 ingatlant és közel 31 millió forint értékben foglaltak le nagy értékű autókat, ékszereket és készpénzt.

<

A horvát rendőrök szintén kutatásokat tartottak az elfogott gyanúsítottak lakóhelyén, és összesen 30 millió forint értékben foglaltak le eurót és forintot, tíz mobiltelefont, valamint egy luxusautót.

<

A pécsi nyomozók a bűnözői csoport hét elfogott tagját gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették őket és kezdeményezték letartóztatásukat. A Horvátországban elfogott két férfi és egy nő Magyarországnak történő átadásáról a későbbiekben dönt a bíróság.

Képek: részlet a rendőrség videójából